sveze-roze-suho-cvetje

Suhe rože ali sveže cvetje.

Si čisto na eni ali čisto na drugi strani? Nič kompromisa kot recimo kombinacija obojega, v kakšnem kraljevsko velikem šopku? 

 

Če prisegate na dobro staro klasiko, verjamem, da ste bolj na strani rezanega cvetja. A, če je v vas duh, ki ga prežema retro stil, potem boste hitro posegli po vedno širši paleti suhega cvetja. Ja, ta je postal prava modna poslastica, ne več le na porokah pač pa počasi dobiva tudi pot v marsikatero stanovanje. 

Karkoli boste izbrali – izberite kakovost! 

 

 

 

Sveže cvetje – ga je sploh lahko preveč?

 

suhe-roze-ali-sveze-cvetje

 

Sveže cvetje. Rezano cvetje. Rože. Dišeče. Pisane. Koliko sopomenk za te rastline, ki nam uspejo tako hitro, kot dobra kava ali čokolada, polepšati dan in ga iz temnega spremeniti v svetlega. 

Danes se sprašujem, koliko vrst cvetja sploh poznamo. In ja, razočarati vas moram. Nisem našla relevantnega odgovora, za katerega 100 % trdim, da drži. Menim, da je cvetja enostavno preveč. Mislim, preveč za štetje. Nikakor pa ne mislim, da ga je kdaj preveč za naša življenja.

Pomislimo, četudi sveže cvetje ne karasi našega doma, še vedno ga srečujemo na vsakem koraku našega življenja. Sploh zdaj, spomladi, ko se narava prebuja in z njo vse cvetlice, ki nam ki nam, če smo le dovzetni z lahkoto polepšajo dan. Da ne omenjam, kako njihov vonj vpliva na naše počutje.

Zato je moj odgovor na zastavljeno vprašanje, ali je rož lahko preveč, nikalen. Nikakor jih ni preveč. Za pravo ravnovesje poskrbi narava – za tisto več, pa si kupimo šopek, dva, tri in jih postavimo v priljubljene kotičke našega doma. Torej balansiranje med ravno prav in ravno prav je preprosto. Če menimo, da smo na zgornji meji, samo odstranimo višek. Preprosto.

Pa naj si gre za suhe rože ali sveže cvetje, vi nadzirate tako količino kot tudi kvaliteto. Hvala bogu se narava še vedno obnaša kot trmast otrok in nam vsaj na določenih območjih še ne dovoli ali omogoča, da bi vanjo posegali in krojili njeno pot. 

 

Suhe rože – potegnjene iz naftalina, da postanejo nov cvetlični trend

Mlajše generacije se verjetno spomnite kakšnega šopka suhih rož pri stari mami, ki je v njeni dnevni sobi stal od vedno in za vedno. Vse kar se je spreminjalo je bila količina praha na cvetovih suhih rož. 

Suhe rože, ki smo jih poznali pred leti so tiste pisane, s srednje velikimi cvetovi. Denes suho cvetje predstavlja povsem drugo dimenzijo. Predvsem je le to postalo velik dekorativni element, ki odlično pristoji velikim halam ali minimalistično opremljenim stanovanjem. 

 

suhe-roze-sveze-cvetje

 

Moderni trendi opremljanja stanovanj kažejo na to, da so suhe rože  postale stalnica ali vsaj precej pogost element. V tujini se je le ta razbohotil že nekaj časa nazaj, v Sloveniji pa je prav v letošnjem letu prilezel do svojega vrhunca. 

In kako je suho cvetje kar naenkrat postalo tako priljubljeno? … Cvetličarji so ga nam predstavili v vsem svojem razkošju. Zdaj se kaže v velikih dimenzijah, naravnih, pa tudi zelo udarnih barvah. Kaže na brezčasnost, na eleganco. In ponuja možnost dekoracije za vse tiste, ki nimate ravno volje za skrb nad rastlinami. Nič zalivanja, nič ne ovene.

 

Suhe rože ali sveže cvetje – kombiniraj oboje!

Bilo je včasih samo sveže cvetje, pa je samo suho cvetje. Zdaj lahko rečemo oboje: suhe rože ali sveže cvetje – skupna kombinacija je osupljiva.

Šopki, sestavljeni iz obojega so noro lepi. In, preprosto, ko sveži deli pričnejo veneti, šopek odstranite iz vode in ga postavite v fazo sušenja. Ali pa, samo ostranite sveže dele in dobite nov šopek iz suhega cvetja. Kako fino, kajne? 

Če vam je tema zanimiva, predlagam, da se malce poigrate z iskanjem po spletu – Instagram ali Pinterest sta polna idej v kombinacijah suhih in svežih rož. Zgodilo se vam bo, da boste popolnoma navdušeni in bi z veseljem v vaš dom vnesli prav vsako kombinacijo.

 

Kako prepoznati kvalitetne rože in kje jih kupiti

 

suho-cvetje (2)

 

Težko je biti pozoren na pravo kvaliteto, če niste specialist za rože. Zato preverite kvaliteto z vprašanji. Ja, preprosto. Vprašajte prodajalca – od kje so rože, koliko zdržijo, kakšno pot so prepotovale. Če ne boste prejeli jasnega odgovora se zna hitro zgoditi, da je njihova kvaliteta vprašljiva. Zakaj? Ker kdor prodaja dobre rože, vedno ve od kod pridejo!

Zato, preverite izdelek in pa seveda preverite tudi prodajalca. Če slovi po dobrih izdelkih je verjetno to z razlogom. In če še vedno dvomite o kvaliteti, ne prenehajte z zastavljanjem vprašanj. Ti so ključ, da pridete do pravih odgovorov in hkrati do kvalitetnega izdelka! 

Suhe rože ali sveže cvetje – izberi oboje, izberi kvalitetno!