Dubrovnik

… Tudi pred skoraj tisoč leti so ljudje sledili vabilu Dubrovnika. Evropski križarji, romarji v Jeruzalem, potopisci, poslanci, pustolovci in ljudje, željni novih spoznanj, so prihajali in odhajali…

»Tisti, ki iščejo raj na zemlji, morajo priti v Dubrovnik«, je nekoč zapisal Bernard Shaw, opijanjen od zakladov, ki jih v svojih nedrjih skriva mesto z enkratno kulturno – zgodovinsko preteklostjo, obdano z morjem in soncem. Mesto, ki je bilo dolga stoletja država zase. Mesto, ki si je z zadnjimi močmi izborilo svoj obstoj tudi v zadnji balkanski vojni. Dubrovnik je mesto, ki mu ni enakega v Evropi. Je mesto za vselej in prav zdaj si ga velja še posebej ogledati. Ponovno živi svojo zgodovino, turizem pa mu daje življenje.

Dubrovačko-Neretvanska županija se razprostira vse od hrvaško-črnogorske meje, preko Konavelj, Cavtata, Dubrovnika, Elafitskih otokov, Mljeta, Korčule, Pelješca, do izliva Neretve v morje. Najhitrejša in najenostavnejša je pot z letalom, saj je veliko, na novo opremljeno mednarodno letališče, oddaljeno od starega Dubrovnika le 22 km. Zelo enostavno je tudi potovanje z ladjo, ki v poletnem času vsak dan v večernih urah odpelje z Rijeke.

Znani pomorski raziskovalec Jacques Yves Cousteau je v svoje zapiske zapisal, da ima to območje najčistejše morje na Mediteranu. Ima pa tudi izredno subtropsko klimo s kar 250 sončnimi dnevi letno.

Zime so izredno blage, s temperaturami od 8 – 15°C. Pomladne temperature pa se približujejo poletnim, ki z blagim maestralom in levantom tudi niso previsoke. Vreme je tisto, ki ugodno vpliva na počutje. Tu sta izredna flora in fauna, zato smo se odločili, da pripravimo programe, dostopne vsakemu žepu, že v mesecu maju.