Servis starejših vozil Audi je morda pomembnejši od servisa mlajših vozil

Servis starejših vozil Audi je morda pomembnejši od servisa mlajših vozil

Audi je tista znamka vozil, ki ohranja dobro vrednost svoje cene in je kvalitetno zgrajeno, namenjeno, da lastniku zdrži še na mnoga leta. Pa vendarle se z leti tudi najkvalitetnejše komponente obrabljajo in jih je potrebno menjati. Cene servisov z naraščajočo starostjo načeloma rastejo in lastnikom vozil je občasno težko dopovedati, da je reden servis ključ do dolge življenjske dobe vozila in seveda varne vožnje. Servis starejših vozil Audi je torej ena izmed tistih stvari, na katere se res ne sme pozabiti in so del vzdrževanja vozila.

Glede na samo ceno servisa starejših vozil je strankam morda škoda dajati večje zneske za vedno več komponent. Koncern Volkswagen, pod katerega spada tudi Audi, je poskrbel za stranke starejših vozil in zasnoval varčevalne pakete z imenom Vedno vredno. Vedno vredno Audi je namenjen vsem strankam, ki želijo redno servisirati glavne komponente svojih vozil in želijo pri temu privarčevati. Povprečno se na servis starejših vozil (t.j. servis vozil, ki so starejša od štirih let) privarčuje okoli 30%. takšne pakete so zasnovali z razlogom, da vozila, ki so jih v koncernu zasnovali tudi dolgo preživijo. Nikomur ni v interesu, da se pušča vozilom, da propadajo in so žrtve okvar, ker lastniki zanje niso primerno skrbeli. Iz tega razloga so strankam na voljo štirje varčevalni paketi Vedno vredno Audi:

 • zavorne ploščice Audi
 • menjava olja Audi
 • veliki servis Audi
 • menjava amortizerjev Audi

Ob servisu starejših vozil se strankam poraja več vprašanj, na katere bo ta prispevek tudi poskusil odgovoriti.

Servis starejših vozil

Servis starejših vozil

 

Servis starejših vozil: kakšna je cena menjave olja pri vozilih Audi?

Najpogostejše vprašanje izmed vseh je: Kakšna je cena menjave olja Audi? Na to vprašanje lahko že vnaprej odgovorimo, da univerzalne cene servisa menjave motornega olja za vozila Audi ni. Sama cena se razlikuje od vozila do vozila, od njegove starosti, komponent, potrebe po menjavi še kakšnega dela in ali je stranka na menjavo olja prinesla lastno olje.

Kaj pa stranka sploh dobi vključeno v servisno ceno – in te storitve so del vsakega servisa Vedno vredno – zaokrožuje mnogo drugih stvari, kot le osnovno menjavo olja.

Ob menjavi motornega olja je vedno potrebno menjati tudi oljni filter. Oljni filter je pomemben za filtriranje (kot pove že njegovo ime) nečistoč, ki vključujejo različne umazanije in kovinske delce, ki bi lahko poškodovali motor. Poleg tega pa dotok novega olja, ki bi se v oljnem filtru mešal s starim oljnim filtrom morda ni najboljša ideja, saj bi se filter zamašil in tako prav tako prenehal delovati.

V servis menjave motornega olja v okviru varčevalnih paketov Vedno vredno Audi je torej za isto ceno vključeno:

 • profesionalno originalno motorno olje Castrol
 • originalni del: oljni filter
 • menjava originalnih tesnilnih obročev
 • delo menjave olja
 • dvoletna garancija na delo in material
 • test akumulatorja
 • podaljšanje Asistence Porsche Slovenija – Asistenca Audi

Preverite tudi:

 

Servis starejših vozil

Servis starejših vozil

Servisni intervali za veliki servis Audi

Naslednje pogosto vprašanje se nanaša na servisne intervale, najsi gre za menjavo olja ali pa za menjavo jermena. Na koliko km menjava zobatega jermena? Zobati jermen je prav tako del osnovnih komponent, ki poganjajo motor vozila Audi (in pravzaprav vseh vozil). Njegova dobra kondicija je ključna za varnost na cesti, saj lahko pretrganje oziroma poškodba zobatega jermena vodi v takojšnjo okvaro motorja, vozilo pa je popolnoma nevozno, saj lahko pretrgan jermen poškoduje še kaj drugega kot le motor.

Menjava zobatega jermena in servisni interval le-te je odvisen od vozila do vozila. Dejanski podatki o servisnemu intervalu se nahajajo v servisni knjižici vsakega vozila. Glede na to, da se dandanes servisne knjižice nahajajo v oblaku in so digitalne, lahko vsaka stranka kontaktira pooblaščeni servis, ki bo z veseljem delil informacije o servisnih intervalih. Vsekakor pa je pri zobatemu jermenu mogoče govoriti o daljšemu servisnemu intervalu kot pri menjavi olja. Navadno je potrebno zobati jermen (in z njim črpalko hladilne tekočine) menjati na 100 ali 200.000 prevoženih kilometrov (številka je popolnoma zaokrožena in je resnično odvisna od vsakega vozila posebej).

Vsekakor pa je zobati jermen nujno potrebno menjati ob katerem koli znaku okvare. V kolikor iz motorja slišite hrup, ropot, je jermen natrgan ali se zobje ne nalagajo več dovolj dobro, je potrebno ugasniti motor in poklicati asistenčno službo. V vsakem primeru je na prvem mestu varnost, pretrgan jermen pa lahko resnično hudo poškoduje vozilo in ogrozi varnost voznika in ostalih udeležencev v prometu. In ravno zato je pregled stanja zobatega jermena nujen – priporočljivo je prositi serviserje, da ob rednih manjših servisih pregledajo stanje jermena in ga po potrebi tudi zategnejo.

Koliko časa zdržijo zavorne ploščice?

Ko govorimo o varnosti je prva misel navadno ‘zavore’ ali ‘bremze’. Zavore, ki dobro delujejo, omogočajo vozniku oprezno vožnjo in hiter odziv na njegove reflekse. Refleksi so seveda ključen del vožnje in varnosti na cesti, vendar še tako dobri refleksi ne pomagajo, če zavore ne delujejo.

Zavorne ploščice (govora je navadno predvsem o sprednjih zavornih ploščicah, ki so najbolj na udaru) se obrabljajo različno, zato je njihova življenjska doba popolnoma različna. Na njihovo obrabo vpliva veliko različnih stvari, najpomembnejša izmed njih pa je zagotovo stil vožnje vsakega posameznika. Sama vožnja je torej pogojena od pogostega zaviranja (v primeru vožnje z avtomatskim menjalnikom so zavore še bolj obremenjene), prav tako pa je odvisno, kje se vozite. Vožnja po ravnih površinah zagotovo nima enakega učinka na zavore kot vožnja po hribu navzdol.

Zavorne ploščice Audi je priporočljivo pregledovati vsaj enkrat letno v izogib preveliki obrabi. V kolikor se stranka odloči za servis pri pooblaščenemu serviserju gre gotovo za kompletni servis originalnih zavor, ki zagotavljajo največjo varnost in najboljši občutek zaviranja. V kolikor stranka ne želi originalnih zavor ima na voljo tudi Economy zavore, ki so cenovno ugodnejše, stranki pa naj bi nudile enako kvaliteto.

Sam servis zavor vedno vključuje naslednje komponente:

 • popolni pregled vseh možnih napak ali poškodb
 • debelina in obraba obeh ploščic
 • (morebitno) škripanje in nezaželeni zvoki
 • usmerjevalniki zraka na ploščice
 • stanje zavorne tekočine

Redni servis zavor je tako ena pomembnejših servisnih točk v življenjski dobi vozila Audi in katerega koli drugega vozila.

Servis starejših vozil

Servis starejših vozil

Kaj pa, če obtičim? Je pomemben servis starejših vozil?

Starejša vozila so vedno bolj dovzetna za nenadne okvare, ne glede na znamko vozila (čeprav se to pri Audiju zgodi manj pogostokrat). V kolikor pa se le zgodi, da z vozilom nekje obtičite, je vedno potrebno najprej poskrbeti za lastno varnost in varnost vseh sopotnikov. Če je le možno, je potrebno vozilo umakniti vsaj na rob cestišča, v vsakem primeru pa je priporočljivo poklicati asistenčno službo. Asistenca Audi je vključena kot avtomatično podaljšanje jamstva mobilnosti ob rednemu servisiranju pri pooblaščenemu servisu.

Naloga asistenčne službe je, da se do stranke pripelje čim prej s svojo mobilno postajo in da na licu mesta, v kolikor je to le mogoče, popravi okvarjene dele. Pogostokrat gre za napake ali okvaro akumulatorja, vulkanizerske storitve. Ob hujši okvari pa bo asistenčna služba odvlekla vozilo do najbližjega pooblaščenega servisa, kjer bo le-ta nadalje poskrbel za samo vozilo in popravilo pokvarjenih delov.

Asistenca Audi je na voljo na brezplačni telefonski številki (slo. 080 19 15/klic v tujini +386 1 58 25 102) in bo na pomoč priskočila ne glede na to, kje v Evropi se stranka nahaja ter ne glede na dan in uro.

Servis starejših vozil Audi je torej pomemben za ohranjanje njegove vrednosti ter predvsem za vzdrževanje varne vožnje in dolge življenjske dobe. Tudi servis starejših vozil je prosto dostopen po razumljivih cenah in se cene ne višajo kar vrtoglavo v nebo, tako da je s programom Audi Vedno vredno servis dostopen vsem – tudi tistim, ki so morda bolj na kratkem z denarjem.  Lastniki starejših vozil Audi torej ne oklevajo pred izbiro servisa, temveč naj izkoristijo akcije pooblaščenih servisov in svojim vozilom privoščijo originalne rezervne dele po dostopnih cenah.