Če še niste nikoli prespali na prostem (ne v kampu, ampak bivakirali), potem ste verjetno že večkrat vsaj pomislili na to idejo. Seveda je drugače če se bivakiranje načrtuje, kakor pa, da nas na daljšem pohodu ulovi tema. Vsekakor pa je v vsakem primeru dobro biti pripravljen. Kaj morate vedeti preden prespite v naravi? Preberite si kakšni so naši nasveti za bivakiranje, ki vam bodo olajšali razmišljanje.

Verjetno bo vsak, ki je noč na prostem preživel v gorah ali vsaj v hribih, vedel povedati, da je spanec daleč od spanca, ki ga uživamo doma. Na neprespane noči na prostem imamo večinoma vsi precej žive spomine. Vse take izkušnje so neprecenljive in nam dajo nauk, da se naslednjič še bolje pripravimo.

V nasprotnem primeru je pohodništvo povezano s trpljenjem, težkimi nahrbtniki, neprespanimi nočmi, bolečimi udi in odštevanjem ur do prve svetlobe. Vsekakor pa bi moral biti tudi spanec na prostem sproščujoč in globok. Vsak šotor je udobnejši kot zatohle spalnice, ki si jih delite s petimi drugimi pohodniki. Tudi spalna oprema je v zadnjih letih precej napredovala, saj so oblikovalci našli povsem nove načine, kako dati prednost udobju in toplini v popolnoma pakiranem in lahkem paketu.

Zapis o tem kakšni so naši nasveti za bivakiranje je nastal na podlagi izkušenj. Če si boste zapomnili nasvete, si boste lahko tudi vi ustvarili udobje, kjer koli že boste spali – tudi v najhladnejših nočeh.

Izberite pravilno vrednost  R faktorja (0.5-4.5+) pri podlogi za spanje

R faktor je meritev, s katero se ocenjuje, kako učinkovito se vaša spalna podloga upira toplotnim izgubam. To je edini način, da veste, kako dobro bo vaša podloga preprečila, da bi telesna toplota izginjala zaradi talnih temperatur (ki so lahko precej hladnejše od temperatur zraka). Spalna preproga mora biti učinkovito ocenjena tako, da ustreza vašim nočnim temperaturam in pogojem v 90% časa. Z nekaj iznajdljivosti lahko poskrbite za 10% najtežjih, najhladnejših hladnejših primerov. Tipičen indikator toplote spalne preproge je vrednost R (vrednost upora). R-vrednost je pokazatelj zmožnosti preproge, da prepreči, da bi se vaša toplota odvajala v hladen sneg ali mrzla tla.

Izberite pravilno spalno vrečo

Zgodba s spalno vrečo je podobna zgodbi s spalno podlogo. Izberete lahko poceni spalne vreče, ki prepuščajo proizvedeno toploto telesa ali pa kvalitetne spalne vreče, ki so namenjene bivakiranju na prostem in so primerne za zelo mrzle noči – tudi v gorah. Če potrebujete lahko spalno vrečo, potem bo ta tudi dražja. Lažje spalne vreče so polnjene s puhom, a ta se ne bo enako dobro odzival v mokrih pogojih. Takrat bo sintetična spalna vreča boljša in cenejša izbira.

Obleka

Nasveti za bivakiranje vključujejo tudi pravilno izbiro obleke. Kdor trdi, da v mrzlih gorskih nočeh spi gol, verjetno laže ali pa je res izredno toplokrven. Eden najpreprostejših načinov kako do dobrega spanca je dodajanje nekaj dodatnih slojev oblačil med spanjem. Dodatna oblačila so lahko razlika med drhtenjem vso noč in udobnim spanjem. Sloji iz flisa in puha lahko zlahka dodajo nekaj dodatnih stopinj vašemu udobju spanja. Tudi deževna oprema bo dodala veliko toplote – tako da zadržite toploto telesa.

Nasveti za bivakiranje in pravilna izbira prostora

Prostor kjer boste prespali naj bo na zavetrni strani, saj nočete spati na vetru. Dobro zavetje lahko močno spremeni kakovost spanja – in zagotovo bo dodalo nekaj dodatnih stopinj toplote. Bivak si lahko zgradite iz posušenih vej, velike trave ali pa celo poiščete kakšno skalno votlino.

Spanje je najboljše na ravni podlagi, zato se izogibajte nakloninam. Sprehodite se še malo naprej in poiščite primernejši prostor za boljši spanec. Izogibajte se izpostavljenim odprtim površinam, drevesu s posušenimi vejami in kot rečeno za zaščito pred vetrom uporabite veje in grmovje. Bodite pozorni, kje sonce zahaja in kje sonce vzhaja! Jutranja svetloba na šotoru je eden največjih čudežev v naravi.

Ostanite suhi

Nasveti za bivakiranje vključujejo tudi naglavne svetilke Petzl

Plezalna oprema in pohodniška oprema – Spletna trgovina Karabin

Oblačila vedno imejte shranjena v suhih kompresijskih vrečah, tako bodo zaščitena pred nalivi. Pomembni so tudi dobri nahrbtniki. Izberite si tak pohodniški nahrbtnik ,ki ima priloženo prevleko za dež, ki bo poskrbela, da bo vsebina nahrbtnika ostala suha. Priporočljivo je tudi, da je nahrbtnik opremljen z žepi za hiter dostop do pomembnih predmetov in da ima na prsnem pasu piščalko za klic na pomoč.

Šotor

Izberite si šotor, ki se čim bolj pospravi. Na ta način vas ne bo oviral med hojo in bo zasedel manj prostora v nahrbtniku, oziroma pod njim. Šotor naj bo enostaven, tako, da ga lahko hitro postavite in hitro pospravite.

Kuhalnik

Kuhalnik je izrednega pomena, saj bo poskrbel za vašo juho zvečer in vašo prvo jutranjo kavo. Pomembno je, da pojeste nekaj toplega, saj vam bo dalo energije in vas pogrelo. Gorilnik potrebuje tudi gorivo, zato ga ne pozabite.  Raje vzemite še dodatno bombico.

Vir svetlobe

Čelna oziroma naglavna svetilka je izrednega pomena. Daje vam možnost, da v temi postorite vse in to z obema rokama. Moderne čelne svetilke, kot je naglavna svetilka Petzl actik core imajo dolgo življenjsko dobo baterije in visoko svetilnost. Poskrbite za dodatne baterije oziroma polnilni akumulator, če se vaša baterija polni  preko USB priključka.

Vžigalnik

Če nečesa ne želite pozabiti, je to vžigalnik. Potrebovali ga boste za nočni ogenj in gorilnik za kuhanje. Če boste odšli brez vžigalnika, vam lahko trda prede.

Komplet za prvo pomoč

Upate, da ne bo šlo nič narobe, in verjetno imate prav – vendar je najbolje, da ste pripravljeni, če se kaj zgodi. Vedno imejte s seboj komplet za prvo pomoč. To vključuje vse, od glavobola in ugriza komarjev do resnejše nesreče.

Nahrbtnik

Če ste odšli na treking oziroma pohod za več dni si izberite dober pohodniški nahrbtnik. Dober nahrbtnik mora imeti dovolj velik volumen, da vanj pospravite vse stvari, prevleko za dež, biti mora lahek in dovolj vzdržljiv, da vas ne pusti na cedilu sredi ničesar.

Dodatni pripomočki

Dodatni pripomočki, ki jih vključujejo nasveti za bivakiranje niso niso tako nujni, vseeno pa pridejo prav. To so zaščita pred soncem, zaščita proti komarjem, nož, žaga, odpirač za steklenice, izvijač, piščalka (če je nimate na nahrbtniku), kompas, baterije, multivitamini in vrv.

 

(1) Seatosummit