Mljet

Ali ste vedeli:
Da je otok Mljet najbolj zelen jadranski otok, z bogato floro in favno, kar tretjina otoka pa je proglašena za nacionalni park.
Da se na Mljetu nahaja sistem dveh slanih jezer, ki predstavljata edinstveni geološki in oceanografski fenomen in sta bili vse do prihoda benediktinskih menihov sladkovodnega izvora.
Da sta jezeri 2-3 ºC toplejši od morja. Raznovrstne hranljive soli in vodikov sulfid, ki jih najdemo v jezerih, blagodejno in zdravilno vplivajo na revmatična in kožna obolenja.
Da na otoku lahko najdete kar pet različnih vrst gozdov, številne kraške jame ter kriptodepresije oz. slankasta jezera, t.i. »blatine«, katerih dno je nižje od površine morja.
Da se sredi mljetskega Velikega jezera nahaja otoček Sv. Marije, na katerem so benediktinski menihi že v 12. stoletju zgradili samostan, ki je v nadaljevanju zgodovine predstavljal center kulturnega in znanstvenega življenja širšega področja Dubrovniške republike.
Da so Mljet poimenovali že stari Grki ter mu nadeli ime »melite nesos«, medeni otok, po vsej verjetnosti zaradi raznovrstnega cvetja, čebel in medu, ki so včasih bogatili otok.
Da je Mljet omenjen in opisan v številnih legendah, od katerih sta zagotovo najbolj poznani legenda o Odiseju in legenda o Svetem Pavlu.
Da je slavni francoski raziskovalec Jacques Cousteau območje Mljeta označil kot enega izmed najlepših potapljaških lokacij na svetu.
Da na celotnem otoku ni strupenih kač, predvsem zaradi prisotnosti indijskega mungosa, ki so ga domačini na otok naselili leta 1910.
Da na področju Mljeta, na globini 70-80 m živijo različne korale, med katerimi je tudi znamenita, a vse redkejša rdeča jadranska korala (Corallium rubrum), iz katere se izdeluje nakit, ki po svoji vrednosti in ceni ne zaostaja za zlatom.