April je lahko eden najlepših mesecev v letu, če ste ljubitelj pomladi. Narava se odločno prebuja, vse cveti in poganja, okolica postaja zelena. Cvetoča narava je res lepa, a povzroči vam lahko nemalo nevšečnosti, če ste nagnjeni k sezonskim alergijam. V tem času je obremenilen predvsem cvetni prah nekaterih dreves, npr. jesena in gabra. Objavljamo prevod zanimivega intervjuja z našega hrvaškega portala, v katerem Neven pojasnjuje, kako se spopada s simptomi alergije. Pri marsikateri težavi si je pomagal s spletom, ki je lahko prava zakladnica idej o tem, kako se spopasti z alergijami. Tudi Neven je s pridom uporabil informacije iz članka na povezavi in letošnjo pomlad pričakal pripravljen. Berite dalje za informacije o spopadanju z alergijami iz prve roke.

Neven in simptomi alergije na očeh

Neven in spopadanje s simptomi alergije

Neven, že leta se borite z alergijami – kakšno leto bolj, drugo leto manj uspešno. Kdaj so se težave pri vas začele in kako ste prepoznali, da so to simptomi alergije?

Simptomi alergije so se pri meni začeli pojavljati že, ko sem bil najstnik. Nisem jim posvečal preveč pozornosti, saj takrat ni bilo prehudo. Teklo mi je iz nosu in veliko sem kihal, vendar sem lahko normalno funkcioniral. Mislil sem, da sem prehlajen.

Kdaj ste posumili, da bi lahko šlo za alergijo?

Že po par letih so simptomi alergije postali nevzdržni. Kihanje je bilo nenehno, tudi kašljal sem, izcedku iz nosu pa so se pridružile tudi težave z očmi. Takrat se mi je zdelo malo čudno, da bi vse te simptome povzročal prehlad. Poleg tega sem opazil tudi vzorec. Opisani simptomi so se pravzaprav pojavljali samo spomladi, bili pa so veliko hujši, kadar sem bil zunaj. Kmalu mi je postalo precej jasno, da gre za alergijo. Če bi takrat imel na na voljo članek s primerjavo prehlada in alergije, bi zadevi veliko hitreje prišel do dna.

Bi za naše bralce lahko natančno opisali, kakšni simptomi so vas mučili?

Ponavadi se simptomi začnejo pojavljati precej postopoma. Najprej mi začne teči iz nosa in čutim rahlo srbenje oči. Nato se oba simptoma stopnujeta, pridruži pa se jima še neustavljivo kihanje. Simptomi se slabšajo, ko se nabere več alergenov. Nato začnem čutiti pritisk v glavi, v predelu sinusov. Pojavlja se glavobol in razdražljivost, saj se je s simptomi res težko spopadati.

Neven in simptomi alergije na očeh

Kako ste ukrepali, potem ko vam je postalo jasno, da vas muči alergija?

Odpravil sem se k zdravniku. Tam sem opisal svoje simptome in zdravnica se je strinjala, da gre najverjetneje za alergijo. Napisala mi je recept za antihistaminične tablete, ki jih jemljem še zdaj – redno in vsak dan. Svetovala mi je tudi, kako se spopasti s simptomi alergije na očeh. Rekla je, naj najprej oči negujem z navadnimi kapljicami za oči oz. umetnimi solzami, ki pa morajo biti nujno brez vsakega konzervansa. Svetovala mi je kapljice Thealoz Duo, ki jih je treba vkapati v oči, ko ravno začutim simptome. Te kapljice delujejo blagodejno, saj izperejo alergene iz oči, zato se simptomi alergije praviloma ne pojavijo.

Zakaj je pomembno, da so kapljice brez konzervansov? Ker lahko ti očem škodujejo, če kapljice uporabljamo pogosto. Pri alergiji je tako, da draženje čutimo kar naprej, zato je treba kapljice imeti vedno pri roki. Če uporabljamo take s konzervansi, lahko nevede naredimo več škode kot koristi.

Vse omenjeno mi torej precej pomaga, ampak ker imam z očmi res velike težave, mi je zdravnica svetovala, da občasno uporabim še antihistaminične kapljice – takrat ko je res hudo.

Neven se bori s simptomi alergije s pomočjo kapljic za oči

Neven, ali veste na katere vrste cvetni prah ste alergični? V katerem obdobju vas alergija najbolj muči?

Alergičen sem na trave, zato je najhuje od aprila do poletja. Sprva so simptomi blažji, nato pa se vse skupaj nabere in začnejo se hujše težave.

Kako veste za alergijo na trave? Ste morda bili na kakšnem testiranju?

Bil sem na kožnih vbodnih testih v alergološki ambulanti v Zagrebu. Ti potekajo tako, da se v kožo z majhno injekcijo injecirajo različni alergeni. Če smo na določen alergen resnično alergični, se to pokaže na koži. Ta na mestu vboda pordi in razvije se tudi majhen izpuščaj. Če ni reakcije, pomeni, da na določen alergen nismo občutljivi. Pri meni se je reakcija pokazala pri travah. In tudi sam sem opazil, da ravno v času cvetenja trav občutim najhujše simptome.

Neven preverja simptome alergije na kožnih vbodnih testih

Že leta se spopadate z alergijo. Imate kakšne preverjene pristope, ki vam pomagajo?

Nekaj zdravil, ki jih uživam ali uporabljam, sem omenil že zgoraj. Ugotovil sem, da precej pomaga, če začnem oralne antihistaminike uživati kakšen mesec prej, preden se ponavadi pojavijo simptomi alergije. Redno spremljam podatke o količini in vrsti cvetnega prahu v ozračju in se poskušam izogibati opravkom zunaj, kadar je v zraku največ mojega alergena. Uporabljam čistilnik zraka in ne zračim, ko je alergenov največ.

V zadnjem času prakticiram tudi zdravo življenje. Poskušam se prehranjevati zdravo in veliko časa preživeti v naravi, da bi okrepil imunski sistem. Nekje sem prebral, da imunskemu sistemu precej koristi, če uživamo vitamin D. Zato sem nabavil kapsule in zdi sem mi, da opažam napredek. Letos me alergija (še) ne muči – morda mi jo je z vsemi ukrepi uspelo nekoliko zajeziti.

Kaj pa svetovali našim bralcem, ki se tako kot vi spopadajo z alergijo?

Vsekakor naj najprej ugotovijo, če njihovi simptomi res pomenijo alergijo. Meni so največ povedale oči. Morda jim bo v pomoč članek na linku, ki govori o tem, kaj vse lahko pomeni srbenje oči. Marsikaj ga lahko povzroča, a pomemben faktor je prav gotovo alergija.

Če gre za alergijo, si lahko pomagate z zdravili, ki jih dobite v lekarnah, prav nič pa ne bo škodilo, če se odpravite k zdravniku. Ta vam bo lahko svetoval o preventivi in kurativi. Zagotovo boste dobili dober nasvet, kot sem ga jaz glede uporabe kapljic za oči za izpiranje alergenov. Gre za preprost korak do boljšega počutja, ki pa ga je treba izvajati redno.

Vsekakor je vredno poskusiti živeti bolj zdravo, da se okrepite in podprete imunski sistem. Bolj kot se boste dobro počutili, težje vas bo mučila alergija – takšne so vsaj moje izkušnje, ne gre za preverjeno dejstvo.