Menjava zobatega jermena – za varno vožnjo v vseh razmerah!

Menjava zobatega jermena – zakaj je pomembno?

MENJAVA ZOBATEGA JERMENA – ste vedeli, da je redna menjava zobatega jermena, ki spada pod veliki servis ključnega pomena glede vzdrževanja vašega vozila in je pomembno za vzdrževanje vašega vozila in tudi za varno vožnjo na dolgi rok, ker si verjetno želite uživati z vašim avtomobilom še veliko let v prihodnosti! Zobati jermen je namreč vsekakor eden izmed glavnih komponent vašega vozila in se med vožnjo obrne tudi do večtisočkrat na minuto. Če vam že ta številka ne pove, kako pomembno delo opravlja, to sedaj zagotovo veste! V primeru strganja lahko naredi ogromno škodo, saj na njem količina kilometrov tudi pusti določene posledice.

Veliki servis vključuje tudi menjavo zobatega jermena

Menjava zobatega jermena, veliki servis ali tudi glavni servis je izjemno pomemben servis za vaše vozilo, le-ta namreč vključuje tudi menjavo zobatega jermena, kar pa je tudi najpomembnejši deli velikega servisa in ena izmed stvari, zakaj je nujno redno opravljanje velikih servisev. Zobati jermen kot smo že ugotovili je namreč pravi spremljevalec vašega vozila, saj se nenehno sooča s hudim naporom in opravlja izjemno težko delo, saj se obrne zelo velikokrat na minuto in je vedno zelo obremenjen. Ob velikem servisu avto pri Porsche Inter Auto (Porsche Ljubljana, Porsche Verovškova, Porsche Maribor, Porsche Ptujska cesta, Porsche Koper) tudi pregledamo in po predhodnem dogovoru zamenjamo tudi ostale elemente vozila. Za vozila VW, Audi, SEAT in Škoda, ki so starejša od štirih let, pa smo še dodatno pripravili izjemno poceni pakete za zamenjavo zobatega jermena in seveda tudi ostalih delov, vse te ugodnosti lahko najdete v sklopu Varčevalnih paketov Vedno vredno. (1)

Kaj vse vključuje menjava zobatega jermena?

 • originalni zobati jermen, črpalka hladilne tekočine
 • zobati jermen komplet
 • vgradnja zobatega jermena in menjava črpalke hladilne tekočine
 • 2-letno jamstvo na opravljeno delo
 • 2-letno jamstvo na vgrajene originalne dele
 • asistenca Porsche Slovenija

Menjava zobatega jermena – vedno bodite pozorni na določene znake, da jermen svojega dela ne opravlja več dobro. Da se nekaj dogaja vam bo najhitreje dal vedeti hrup iz motorja, nadalje pa bodite pozorni tudi na grobo delovanje motorja v prostem teku (zobati jermen drsi z zobnikov). Lahko se pojavi tudi dim iz motorja (pozorni bodite tudi na povečan izpust iz izpušne cevi). Pogost znak obrabe jermena je tudi hiter padec tlaka motornega olja, ki posledično prav tako vodi v popolno okvaro motorja. Zlomljeni bati ali ventili pa so verjetno najslabši znak obrabe jermena, saj je jermen v tem primeru verjetno že popolnoma pokvarjen, ročična gred se bo tako sama vrtela, bat pa bo prišel v stik z ventili. Takšna poškodba lahko sledi v popolno okvarno motorja, zato ga takoj ugasnite, da preprečite še večje poškodbe. Redni servisni pregledi so pomembni za zmanjševanje možnosti za okvaro jermena in posledično hude poškodbe vašega motorja.

Kje lahko opravim veliki servis?

Pregled stanja zobatega jermena (menjava zobatega jermena), je po navadi del rednega servisa, kjer ga mehaniki lahko le zategnejo ali pa vas opozorijo na načetost. Sama (preventivna in obvezna) menjava jermena sicer spada v veliki servis, sam servisni interval velikega servisa pa je lahko odvisen tudi glede na starost vašega vozila – natančne podatke o servisnemu intervalu lahko preverite v servisni knjižici vašega vozila. Mali servis, veliki servis in ostale servisne storitve lahko opravite v poslovalnicah Porsche Inter Auto, kjer lahko izkoristite tudi njihove izvrstne varčevalne pakete Vedno Vredno za vozila starejša od štirih let. Varčevalni paketi vključujejo material in delo menjave zobatega jermena, na celoten paket pa vam garantirajo tudi dvoletno jamstvo na opravljeno storitev in vgrajeni material, poleg vsega pa se vam s servisom pri pooblaščenih partnerjih podaljša tudi jamstvo mobilnosti – asistenca.

Menjava zobatega jermena – prepričajte se o znakih okvare!

Ali ste vedeli, da lahko počen zobati jermen povzroči velike poškodbe motorja? Zato vam svetujemo, da se prepričate o znakih okvare.Izredno pomembnega pomena je, da redno preverjate stanje vašega zobatega jermena! Da bi le čimbolj zmanjšali tveganje oziroma povsem preprečili tveganje za okvaro jermena, vam močno toplo priporočamo redne sevisne preglede pri pooblaščenem vrhunskem serviserju. Pri številnih avtomobilih je pregled jermena del rednega servisnega pregleda. Po potrebi lahko strokovnjaki ponovno zategnejo jermen, lahko pa se na njem odkrijejo tudi razpoke. Vsekakor je v slednjih primerih nujno potrebno predčasno zamenjati zobati jermen. Poškodovan jermen lahko povzroči večje poškodbe motorja. (2)

Zobati jermen – kateri so najpogostejši znaki okvare?

 • hrup
 • obrabljena tkanina v rebru
 • obraba zobnih bokov ali nalomljene površine ob vznožju zob in odrezani zobje
 • zobje in tkanina se ločijo od strukture
 • tekalne sledi na strani zob
 • razpoke na hrbtni strani
 • zobati jermen je raztrgan
 • okvarjene sistemske komponente
Menjava zobatega jermena,

Menjava zobatega jermena,

Menjava oljnega filtra in olja

MENJAVA OLJA IN FILTRA kot že veste, je izjemno pomembnega pomena redno vzdrževanje pri vrhunskem pooblaščenem serviserju znamke vašega vozila, saj le pooblaščeni servis skrbi za servis po najbolj strogih pravilih matične tovarne. Kot veste je za ohranjanje vašega vozila v izjemno odličnem stanju nujno redno servisiranje po najbolj zahtevnih pravilih. Menjava olja in oljnega filtra je izjemno predvsem iz tega razloga, da olje skrbi za ”mazanje” vitalnih delov v notranjosti motorja. Vsekakor je največkrat potrebno menjavo olja izvesti glede na servisne intervale oziroma kilometre oziroma vsaj enkrat letno – nujno je, da preverite, kdaj je za vaš avtomobil določena menjava olja in oljnega filtra. Vsekakor pa lahko točen podatek najdete v servisni knjižici vašega vozila ali pa povprašate pri Porsche Inter Auto in z veseljem vam bodo pomagali in svetovali glede vsega o menjavi olja in oljnega filtra.

Menjava zobatega jermena,

Menjava zobatega jermena,

Menjava zobatega jermena – kje lahko opravim menjavo?

Porsche Inter Auto d.o.o. je največji trgovec z novimi, rabljenimi in testnimi vozili znamk Volkswagen, Škoda, Audi, SEAT, Porsche v Sloveniji. Prav tako lahko pri Porsche Inter Auto opravite naslednje storitve: pooblaščeni servis vozil VW, Audi, SEAT, Škoda, registracija vozil, zavarovanje, financiranje, odkup in nakup rabljenih vozil. Poleg teh storitev pa lahko uredite  tudi prijavo škode, popravilo poškodovanih vozil, odškodninski zahtevek za zavarovanja – Porsche Inter Auto je pooblaščeni servisni partner Zavarovalnice Triglav, Sava zavarovalnice, Allianz zavarovanja in Porsche Versicherungs AG podružnice v Sloveniji.

Veliki servis – menjava zobatega jermena: Ljubljana, Maribor in Koper

Se sprašujete, kje lahko opravite menjavo zobatega jermena oziroma veliki servis in iščete pooblaščeni servis za vozila VW, Audi, SEAT, Škoda? Pri Porsche Inter Auto (Porsche Ljubljana, Porsche Verovškova, Porsche Maribor, Porsche Ptujska cesta, Porsche Koper) vam zagotavljamo vrhunski pooblaščeni servis za vse koncernske znamke vozil (Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda). Zagotovite si vse prednosti opravljanja velikega servisa na pooblaščenem servisu tudi vi! Ena izmed največjih prednosti servisiranja na originalnem pooblaščenem servisu je zagotovo tudi dveletna garancija na delo in vgrajene dele. Originalni deli omogočajo natančno prileganje in so vsekakor tudi vrhunske oziroma največje možne kakovosti, tako kot to zagotavlja matična tovarna vašega avtomobila (Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda).

Z opravljenim velikim servisom in daljšo življenjsko dobo vozila boste lahko varno in zanesljivo prevozili še veliko kilometrov. Ob servisu boste prejeli tudi asistenco mobilnosti, ki se podaljša z vsakim servisnim pregledom.

Naročite se na termin za pregled oziroma menjavo zobatega jermena: 

 • Servis Volkswagen, Audi – Porsche Ljubljana: Bravničarjeva ulica 5, 1000 Ljubljana, +386 1 58 25 300
 • Servis Audi, SEAT, Škoda, Volkswagen – Porsche Verovškova: Verovškova ulica 78, 1000 Ljubljana, + 386 1 53 03 600
 • Servis Audi, VW, Škoda – Porsche Koper: Ankaranska cesta 10, 6000 Koper, +386 5 61 16 500
 • Servis Volkswagen, Audi, Škoda – Porsche Maribor: Šentiljska c. 128a, 2000 Maribor, +386 2 65 40 300
 • Servis Audi, VW, Škoda – Porsche Ptujska cesta: Ptujska cesta 150, 2000 Maribor, +386 2 45 02 660