Osteoporoza zdravljenje ljudi, ki so jim odkrili osteoporozo je proces, ki se nikoli ne zaključi. Bolniki so v večini primerov ženske, pa tudi moški niso izključeni, a v manjši meri.
Osteoporoza je bolezen zginevanja kostne gostote oziroma bolezen poroznih kosti. 


Kako poteka zdravljenje osteoporoze, kdo vam predpiše zdravila in kakšno je naravno zdravljenje osteoporoze? Vse to v prispevku, na koncu pa tudi vaje, ki so del osteoporoza zdravljenja.

V Sloveniji je registriranih kar 18.000 tisoč bolnikov, ki imajo osteoporozo. Več si preberite v strokovnem članeku: osteoporoza.

Osteoporoza [vzroki in znaki]

Vzroki za osteoporozo, pri ženskah, so hormoni. V prehajanju v menopavzo je znano neravnovesno delovanje hormonov in le-ti tudi povzročijo, da se kostna masa začne nižati v telesu. Ženske na to nimamo vpliva, lahko pa z zdravim načinom življenja vplivamo na zaviranje zniževanja kostne mase.
Poznamo tudi druge vzroke za osteoporozo: genska pogojenost, prehitra menopavza, nekatera zdravila, motnje hranjenja…
Kaj lahko naredimo za zdrave kosti, preberite v nadaljevanju.

Znaki za osteoporozo so:

osteoporoza znaki

 

Osteoporoza zdravljenje [načini]

Osteoporoza se zdravi z zdravili. Kadar je meritev kostne gostote pokazala, da imate osteoporozo, vam zdravnik predpiše primerno terapijo. Glavni namen zdravljenja osteoporoze je preprečevanje zlomov kosti, lajšanje bolečin in ustavitev nižanja kostne mase.

osteoporoza nevarnost za zlom

Osteoporoza predstavlja veliko nevarnost za zlom, saj so kosti krhke in se hitro zlomijo. Kaj pospeši celjenje kosti? Preberite na povezavi

Poznamo več vrst zdravil, ki vplivajo na zgradbo kosti in se predpišejo za zdravljenje osteoporoze:

 • zdravila, ki zavirajo zmanjševanje kostne gostote
 • zdravila, ki pospešujejo nastajanje nove kostenine
 • zdravila, ki delujejo na oboje: zavirajo razgradnjo in pospešujejo nastanek nove kostenine.

Osteoporoza zdravljenje [preprečevanje osteoporoze]

Najboljši način preprečevanja osteoporoze je:

 • fizična aktivnost ( telovadite, tudi z utežmi 5x na teden ),
 • prehrana bogata z mlekom ( vir kalcija ), sadjem in zelenjavo,
 • magnetna terapija,
 • vitamin D  je ključni dejavnik, potreben za izgradnjo in obnovo kosti ter optimalno delovanje mišic. Vitamin D nastaja v koži, če jo izpostavimo sončnim žarkom ali drugemu viru ultravijolične svetlobe.
 • zmanjševanje stresa in
 • izogibanje drugim dejavnikom življenjskega sloga, ki vplivajo na kostno gostoto ( kajenje, alkohol).

osteoporoza zdravljenje, fizična aktivnost

Nevarnost osteoporoze – zlom kosti

Največja nevarnost osteoporoze je zlom kosti. Osteoporoza, ki pomeni poroznost kosti, pomeni da so kosti krhke in bolj dovzetne za zlome. Poznamo primere, ko že nedolžen padec ali udarec privede do zloma kosti, ki pa se ne celi tako kot zdrava kost. Posledice zlomov kosti, zlasti pri starejših so zelo neprijetne, rehabilitacija dolgotrajna, večkrat pa so posledice tudi usodne za poškodovanca.

Merjenje kostne gostote oz. odkrivanje osteoporoze

Merjenje kostne gostote je postopek slikanja kosti za odkrivanje osteoporoze. Imenuje se denzitometrija. Priporoča se ženskam v prehajanju v menopavzo, saj se takrat naredi največ škode. V tistem času se začne ali osteoporoza ali osteopenija. Osteopenija je stopnja pred osteoporozo.

osteoporoza zdravljenje-denzitometrija

Aparat za merjenje kostne gostote; postopek je neboleč.

Merjenje kostne gostote [cenik]

Cena za merjenje kostne gostote se giblje od 40 € do 60 €, odvisno od tega ali vam poleg meritve nudijo tudi posvet ( 1 ).
Ko vam merjenje kostne gostote potrdi, da imate osteoporozo, naj se začne zdravljenje. Poleg predpisanih zdravil, se priporoča hrana bogata s kalcijem in fizična aktivnost, tudi dvigovanje uteži.

Naravno zdravljenje osteoporoze [magnetna terapija]

Elektromagnetna terapija se priporoča že kot preventiva, saj:

 • zavira izgubo kostne mase in
 • spodbuja njeno nastajanje ter
 • zavira izločanje kalcija iz kosti. ( 2 )

Kaj je magnetna terapija in vpliv na osteoporozo?

Magnetna terapija je vrsta terapije na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki se že desetletja uporablja na fizioterapijah v zdravstvenih domovih. Je uspešna terapija, ki pozitivno deluje na kostenino in kalcij v telesu.
Uporaba magnetne terapije pomaga uskladiti proizvodnjo in redukcijo kostnega tkiva, ter ustvariti močnejšo kostno strukturo. Mineralizacija kosti se normalizira. Terapija za osteoporozo traja 30 min in se uporablja vsakodnevno, saj bolnikom:

 • olajša bolečine v kosteh in sklepih,
 • zavira napredovanje osteoporoze,
 • zmanjša možnost zloma kosti..
osteoporoza, magnetna terapija Magus

Magnetna terapija Magus deluje proti osteoporozi>>>magus.si

Vaje primerne za bolnike z osteoporozo

Bolniki z osteoporozo morajo ostati fizično aktivni in vaje, ki so primerne za bolnike so tako vaje za držo kot tudi za moč.
S takšnimi vajami bodo bolniki obdržali pokončno držo in preprečili ukrivljenost hrbtenice, povečali moč mišic in krepili kosti in sklepe.
Vaje imajo pri bolnikih z osteoporozo poleg ustreznega zdravljenja in prehrane ključno vlogo pri preventivi zlomov in slabšanju telesne drže.

POMEMBNO: vaje niso primerne za bolnike, ki trpijo za zlomom kosti!

VIR ( 1 ): Cenik zd-lj  Fontana cenik merjenja kostne gostote

VIR ( 2 ): pubmed.ncbi