GRAD MOKRICE  –  golf igrišče in širša okolica

Zgodovina Mokric

Zgodovina gradu Mokrice sega v leto 1444, v čase rimskega cesarstva in turških vdorov. Osnovno podobo renesančnega gradu pa so Mokrice dobile v 16. stoletju. Na mestu, kjer danes stoji grad Mokrice naj bi bila v rimskem času vojaška utrdba Romula.

O prebivalcih in življenju v gradu se je ohranilo veliko zgodb. Najbolj priljubljeni sta dve: tista, ki pripoveduje o vrani v grbu in druga – o grofici Barbari.

V času turških napadov na Slovensko ozemlje so po nabrežju reke Save krožile velike jate vran, ki jih je vznemiril konjski topot in so se razbežale,Turki pa so jih streljali s puščicami. S svojim kričečim glasom in letenjem so opozarjale na bližajočo se nevarnost. Legenda pravi, da  je ena vrana, ki so jo Turki ustrelili, s puščico v vratu padla na grajsko dvorišče, in graščak namenil častno mesto v grbu.

Druga zgodba pa pripoveduje o nesrečni ljubezni grofice Barbare, ki se zaradi nesrečne ljubizni od žalosti vrgla z enega izmed stolpov v globino. Barbara je preminila, njen duh pa naj bi še dolgo taval v okolici gradu. Na god svete Barbare naj bi se celo velika turška topovska krogla, ki je bila včasih pred vhodom v grad, gnana z duhom nesrečne Barbare, trikrat zakotalila okrog grajskega vodnjaka.

V letu 1952 se je v gradu pričela gostinska dejavnost, danes pa je grad urejen v hotel s 4 zvezdicami. Ponuja razkošna prenočišča  in apartmaje v grajskem stilu, ter bogato gostinsko ponudbo. Grajski most ob vhodu je eden redkih v Evropi, ki je lepo ohranjen in ima še dvižni del mostu.  Grad Mokrice obdaja 47 hektarjev površine golf igrišče z 18. luknjami.

Kje se nahaja grad Mokrice

Grad Mokrice se nahaja 8 km stran od Brežic, in 1 km stran od hrvaške meje. Nahaja se tik ob avtocesti A1 (Lj-Zg), izvoz Jesenice-Mokrice. Če ste na tej relaciji, je kratek postanek na gradu Mokrice prazaprav obvezen del poti, kjer se le minuto vožnje stran od avtoceste lahko spočijete in zadihate v mirnem naravnem okolišu.

Kaj ponuja grad Mokrice z okolico

Grad Mokrice

Grad Mokrice

Če počitnikujete v Termah Čatež ali Termah Paradiso, je izlet do gradu Mokrice, vsekakor prava ideja. Ogled gradu je brezplačen (izjema so vodeni ogledi za večje skupine).

Grad Mokrice z okolico obiskovalcem nudi ogled naslednjih zanimivosti:

 • Grajsko dvorišče, na sredi katerega je kamnit vodnjak s krono iz kovanega železa.
 • Kipi znotraj grajskega dvorišča, ki predstavljajo 4 letne čase
 • Grajska ječa s spominsko ploščo vodje kmečkih uporov na tem območju – Matije Gubca, ki je bil zaprt v tej ječi
 • Grajski most z dvižnim delom
 • Grajska restavracija z izbrano avtohtono kulinarično ponudbo
 • Čudoviti parki z več kot 200-letno zgodovino v okolici gradu Mokrice, kjer se najdejo mogočni kipi in romantična kapelica Svete Ane, kjer opravljajo tudi poroke
 • Prostrano golf igrišče za ljubitelje golfa (47 hektarjev), ki jih igranje na tem igrišču ne bo pustilo ravnodušne.

Golf igrišče

Arhitekt Donald Harradine, ki je svetovno znan, je oblikoval eno najbolj razgibanih golf igrišč, ki je pravi izziv za izkušene igralce in začetnike. Peto polje (PAR 4) je med golfisti znano kot eno izmed najbolj zahtevnih v tem delu Evrope. Igralna polja sledijo naravni konfiguraciji dolenjskih gričev in ponujajo prijeten pogled na razgibano gričevnato pokrajino. Urejena so med gozdovi z velikimi drevesi, nasadi hrušk, prečkajo 200-letni angleški park in igralca preizkušajo z vrsto naravnih ovir, med katerimi je zelo zanimivo tudi jezero. Veličasten pogled na grad se odpre na 10. igralnem polju. Igra se konča pri Golf klubski hiši, kjer se lahko okrepčate in odžejate ter uživate v pogledu na prostrano igrišče.

Grad Mokrice - golf igrišče

Grad Mokrice – golf igrišče

Grad Mokrice je zelo priljubljeno mesto za poslovna, družabna in protokolarna srečanja (3 konferenčne dvorane), in seveda romantičnih porok. Poroke se lahko odvijajo v grajskem parku ali poročni dvorani, prava posebnost pa je tudi viteška poroka.

 

Terme Čatež in privlačna okolica

Grad Mokrice - Terme Čatež

Grad Mokrice – Terme Čatež

Lastnik gradu Mokrice so Terme Čatež, ki se nahajajo 6 km stran od Mokric, in so priljubljena počitniška destinacija za družine z otroci. Z bogato ponudbo vodnih atrakcij in bazenov (letne in zimske termalne riviere), ter velikega kampa in atraktivno okolico, privabljajo predvsem turiste iz Nizozemske in Italije.  Terme Čatež se nahajajo manj kot 1 km stran od avtoceste A1, zato so lokacijsko zelo privlačne.

Okolica Term Čatež ponuja dobro gostinsko ponudbo (gostišče Les), v poletnem času tudi lokal Točka ob reki Krki, kjer se poleti odvijajo številne vodne aktivnosti na reki Krki (veslanje, supanje, skoki v vodo ipd.).  Na Čatežu imate možnost jahanja konj na turistični kmetiji Zevnik. Če se radi rekreirate je dobro poskrbljeno tudi za kolesarske poti, zelo priljubljena pohodniška točka občanov Brežic pa je tudi hrib Šentvid s cerkvico na vrhu, od koder vam pogled sega na celotne Brežice, reko Krko in Savo, ter na novo zgrajeno Hidroelektrarno z širšo okolico.  Za vaše zobe bodo posrkbeli v  bližnji zobozdravstveni ordinaciji Skylab, ki navdušuje s svojimi vrhunskimi storitvami (vstavljanje implantatov, RTG diagnostika zob itd,) za dobro pričesko pa bo poskrbel salon Hairstyle iz Dvorc. Vse našteto je od Term Čatež oddaljeno le streljaj – minuto ali dve, vožnje z avtomobilom.

Med potjo od Term Čatež do Mokric boste na desni strani v smeri Mokric, opazili tudi progo za Motocros, kjer se odvijajo tekmovanja na državni ravni, in v bližini le-tega ribnik.

Širša okolica gradu Mokrice

V okolici gradu Mokrice se nahajajo manjše vasi:

 • Nova vas,
 • Rajec,
 • Velika Dolina,
 • Jesenice,
 • Obrežje,
 • Slovenska vas.

Tu najdemo precej umirjeno življenje domačinov, šolo, pošto pa tudi nekaj podjetij in gostinskih lokalov, ki zaposlujejo bližnje prebivalce. Bližina Hrvaške in avtoceste podjetjem daje dobro iztočnico za poslovanje. Eno izmed takšnih podjetij je družinsko podjetje Univerzal, ki s svojo proizvodnjo rezervnih delov za traktorje, kamione in druga vozila ter izdelkov iz kovin, deluje že več kot 30 let. Univerzal je svoje priložnosti prepoznal tudi v tujini, predvsem v Nemčijo izvaža varnostne ventile, t.i. Sicherheitsventile, in krmilne mehanizme, t.i. Lenkungsteile. V tem okolju najdemo tudi nekaj večjih podjetij, to so Kovinocrom, Pako, in Kovis, ki zaposluje veliko ljudi iz tega območja.

Neposredna bližina Hrvaške omogoča obisk prikupnega mesta Samobor z bogato mestno ponudbo ter izredno pribljubljeno in bogato založeno tržnico, kjer najdete najbolj pristno zelenjavo in okusne domače izdelke od domačinov.  15 minut vožnje od Mokric pa nas pot pripelje že v mesto Zagreb. Prebivalci bližnjih vasi tako radi “skočijo” čez mejo po življenjske potrebščine in zabavo.

 

Grad Mokrice je vreden ogleda, in vredno si je vzeti tudi kakšen dan več,

da obiščemo tudi  zanimivosti v okolici. 

Spremljajte še ostala naša potovanja.