Marsikdo ne ve, kako velik pomen ima higiena vek pri ohranjanju zdravja oči in optimalnega vida. S čiščenjem vek in trepalnic lahko zaščitite številne žleze, ki se nahajajo na robovih vek in pomagajo izločati solze. Če tega območja ne ohranjate čistega, se lahko na vekah naberejo bakterije, kar lahko povzroči številne težave. Treba pa se je zavedati, da lahko na zdravje vek vplivajo številni dejavniki, ki jih pogosto ne morete nadzorovati, na primer izpostavljenost okoljskim dejavnikom ali zdravilom, ki jih morate jesti za reševanje drugih težav.

Zelo pogosta težava je, da večina ljudi nima znanja, kaj bi bilo z vekami treba narediti in kako jih čistiti. Berite dalje za informacije o tem, kako veke pravilno čistiti, in pri katerih boleznih bo postopek deloval blagodejno.

dekle si čisti veke, ker ve, kako pomembne je higiena vek
Kaj je higiena vek in po kakšnem postopku poteka?

Higiena vek je bistvena pri boleznih vek, kot je blefaritis oz. vnetje vek, pa tudi pri suhih očeh kot posledici disfunkcije meibomovih žlez, ki ne izločajo dovolj maščobe v solze zaradi zamašitve izvodila, kar je lahko posledica napravilne higiene vek. Tudi sicer lahko številne bolezni oči in vek uspešno rešujemo s pravo higieno, ki naj poteka po spodnjem postopku.

  • Umijte si roke, nato navlažite čisto krpo s precej toplo vodo.
  • Navlaženo toplo krpo položite na zaprte oči in tako počivajte nekaj minut. Namesto krpe lahko uporabite tudi grelna očala, če jih imate pri roki.
  • Tako počivajte od 5 do 20 minut.
  • S prstom nežno pomasirajte robove zaprtih vek (ne pritiskajte premočno na oko). S prstom se z gibi gor in dol pomikajte od kotička očesa vse do zunanjega roba vek.
  • Sledi čiščenje vek, ki ga je najbolje izvajati z v ta namen oblikovanimi krpicami, npr. Blephaclean.
  • Vzemite jih iz vrečke in jih razgrnite.
  • S krožnimi gibi očistite celotno področje veke.
  • Nato krpico ovijte okoli prsta in očistite še spodnji in zgornji rob veke.
  • Postopek ponovite še na drugi veki.

Pogovorite se z zdravnikom o tem, kako pogosto izvajati postopek za higieno vek. Verjetno vam bo svetoval, da veke na začetku čistite večkrat na dan, pozneje, ko se bolezen umiri, pa bo dovolj, če postopek izvajate enkrat dnevno.

 

Pri katerih boleznih je higiena vek ključnega pomena?

Pri številnih očesnih težavah oz. boleznih bo zelo koristno, če boste vestno in redno izvajali postopek za čiščenje vek.

Vnetje vek ali blefaritis

Vnetje vek ali blefaritis (blefaritis) se lahko pojavi zaradi bakterijske okužbe oči, kot eden od simptomov suhih oči ali zaradi nekaterih kožnih obolenj, kot je rozaceja. Bolezen se kaže kot rdeče in otečene veke, srbenje vek, pogost je tudi izloček, ki se kot krasta oprime trepalnic. Obolenje je lahko tako hudo, da odpadejo trepalnice, oči pa so občutljive na svetlobo.

Pri vnetju vek je ključna temeljita higiena vek, ki naj se izvaja vsakodnevno. Z njo masiramo robove vek in odstranjujemo izločke ter poskrbimo za dobrobit vek.

Konjunktivitis

Konjunktivitis, ki mu pogosto rečemo tudi virusno ali bakterijsko vnetje oči, k bolezni pa spada tudi alergijski konjunktivitis, je ena izmed najbolj znanih očesnih bolezni, pri kateri lahko prav tako hitreje ozdravite, če temeljito in redno čistite veke. Higiena vek naj se izvaja vsaj dvakrat na dan s posebej za to namenjenimi sterilnimi krpicami, da se odstrani okužene solze ali zasušen izcedek. Tudi tako vam bo uspelo, da bolezni ne boste prenašali dalje, seveda pa si je treba tudi pogosto umivati roke, si z nikomer deliti brisače in nasploh celovito skrbeti za to, da se bolezen ne širi.

tudi pri konjunktivitisu je pomembna temeljita higiena vek
Suhe oči

Suhe oči lahko povzroči tudi nedolovanje Meibomskih žlez, drobnih žlez v robovih vek, ki izločajo maščobni del solznega filma. Te žleze se lahko iz različnih razlogov zamašijo. V tem primeru se poruši kakovost solznega filma, kar se kaže kot bolezen suhega očesa.

Za blaženje simptomov suhega očesa (informacije o njih najdete jih na povezavi) zaradi nedelovanja meibomovih žlez je ključna temeljita in redna higiena vek v povezavi z rednim umivanjem obraza in lasišča. Pri tem uporabljajte tople obkladke na vekah, veke masirajte in uporabljajte posebne krpice za čiščenje.

Ječmen na očesu

Vsi poznamo ječmen na očesu, saj gre za eno izmed najbolj nadležnih in bolečih tvorb na očesni veki. Očesni ječmen se pogosto pojavi kot posledica vnetja vek, zato je tako za blaženje simptomov kot za preventivo ključna dobra higiena vek po postopku, omenjenim zgoraj. Ječmen se bo začel manjšati po nekaj dneh takega zdravljenja. Tudi ko ječmen poči, boste z znanjem o higieni vek pravilno odstranili izloček.

Če ste tudi sicer nagnjeni k pojavu ječmena, je še toliko bolj pomembno, da redno izvajate postopek za temeljito higieno vek. Tako boste odstranili morebitne trdovratne ostanke ličil, morebitne bakterije ali druge nečistoče.

ječmen na očesu zahteva temeljito higieno vek

Halacij na veki

Še ena neugodna tvorba ne veki je halacij, ki je posledica zamašene Meibomove žleze, kar prepreči izločanje maščobnih olj v solzni film. Gre za drug tip obolenja, kot je ječmen – stanji sta različni že na prvi pogled. Halacij spominja na grahovo zrno, ječmen pa izgleda kot vneta bulica z mozoljem ko vrhu.

Tudi pri halaciju vam bo v veliko pomoč pri premagovanju simptomov higiena vek po postopku, omenjenem zgoraj. Masaža bo delovala blagodejno pri mehčanju bulice na veki, zamašena žleza se bo odprla, izčistila in pozdravila.

Pred in po operacijah vek

Temeljita higiena vek je pomembna tudi pred operacijami vek, kot je npr. blefaroplastika pri povešenih vekah. Strokovnjaki priporočajo, da higieno vek izvajate dvakrat na dan 5 dni pred operacijo. Zelo pomembno je, da za čiščenje vek uporabljate sterilne krpice, da veke na operacijo čim bolje pripravite. Krpice lahko uporabljate tudi po operaciji in z njimi očistite morebiten izcedek iz oči.

Našteli smo nekaj očesnih tegob in bolezni, pri katerih je ključna redna higiena vek. A zavedati se je treba, da čiščenje vek koristi vsakomur, saj nikoli ne vemo, kdaj nas bo doletela kakšna očesna bolezen. Tudi tu velja rek: bolje preventiva kot kurativa.