Vsi popotniki, ki potujete po svetu, s svojimi otroci, ste se morda kdaj vprašali katera igrala so najbolj primerna za igro na prostem.

V spodnjem članku smo za te pripravili pregled najbolj zanimivih zunanjih igral, ki jih sicer lahko srečate, tako v Sloveniji, kot v marsikaterih drugih državah, po katerih potujete. Obenem pa boste videli, da se zunanja igrala v Sloveniji, nič kaj ne razlikujejo od igral, kot jih poznajo druge države.

V svetu raste trend rasti t.i. zunanjih tematskih igral

V številnih državah, na najrazličnejših potovanjih, boste priča porastu t.i. tematskih zunanjih igral, ki omogočajo otroško igro, na podlagi točno določene tematike.

V Sloveniji so takšna tematska zunanja igrala, sicer še redkost, verjetno pa jih trenutno najbolj celovito predstavlja in razvija podjetje Kreal, ki razvija tematska zunanja igrala npr. s tematiko vesolja in letal. Njihova tematska zunanja igrala so postavljena v BTC-ju v Ljubljani, sicer pa nekateri drugi proizvajalci otroških zunanjih igral, med te, prištevajo tudi poligone za otroke, plezalne stene in druga igrala.

Ponudbo zunanjih igral, v osnovi iz aluminija (gugalnice, tobogane in plezala), si lahko ogledate tudi na povezavi Igrala Mizarstvo.si

Katera igrala so najbolj primerna za igro na prostem?

Katera igrala so najbolj primerna za igro na prostem?

Zdaleč najbolj priljubljeno zunanje igralo za otroke, za igro na prostem, je klasična in vsem poznana gugalnica. Ki pa je, v odvisnosti od destinacije potovanja, različna od države do države (pa tudi od regije do regije).

Gugalnice (in tudi ostala zunanja igrala) so največkrat lesene, v kolikor gre za gugalnico, ki stoji na domačem dvorišču. V kolikor gre za gugalnico na javnem prostoru, je ta, največkrat iz aluminija. Razlog pa je preprosto v tem, da so pač gugalnice (kakor tudi ostala zunanja igrala), namenjene širši rabi, izdelane iz aluminija, bistveno bolj trpežne in obstojne, se ne obrabijo, pa tudi vzdrževalni stroški so napram iz lesa izdelani gugalnici, bistveno manjši.

Gugalnice so tudi igralo, ki se v odvisnosti od tega za koliko otrok, je postavljena, največkrat izdelava v paru, tako, da imajo javne površine večinoma postavljene dvojne gugalnice. Če pa je potreba na javnem otroškem igrišču za še več gugalnic, pa se največkrat postavi na igrišče po več parov dvojih gugalnic, tako, da imamo po štiri ali celo šest in več gugalnic na enem otroškem igrišču.

Med ostalimi zunanjimi igrali na različnih otroških igriščih, boste našli trikrako plezalo in pa najrazličnejše plezalne stene, ki omogočajo otrokom plezanje, v odvisnosti od njihove starosti.

Tako imajo javna igrala manjše in večje umetne plezalne stene, nekatere plezalne stene pa ne smemo enačiti s plezali, saj plezala največkrat samostojno stojijo na otroškem igrišču, medtem, ko plezalna stena ponavadi stoji naslonjena ob neko drugo steno. Ali pa je za plezanje na otroškem igrišču, če teren seveda to omogoča, na voljo, naravna podlaga. V tem primeru pa imamo plezanje za otroke urejeno na naravni podlagi.

Oznake besedila: Katera igrala so najbolj primerna za igro na prostem?