Hialuronska kislina za obraz – kaj o njej pravijo dermatologi?

Dermatologe smo vprašali: Kaj je hialuronska kislina za obraz?

Zakaj bi morali biti hialuronska kislina za obraz nujna sestavina v vaši rutini nege kože?

Kako deluje hialuronska kislina za obraz?

Komu priporočate uporabo hialuronske kisline za obraz?

Hialuronska kislina za obraz – za navlaženo in sijočo kožo

Hialuronska kislina za obraz in njene prednosti

Kako se hialuronska kislina za obraz uporablja pri negi kože?

Prehranska dopolnila ali kozmetika – kaj priporočajo dermatologi?

Ali ima hialuronska kislina za obraz kakšne stranske učinke?

Hialuronska kislina za obraz je ena od sestavin, ki jih dermatologi najpogosteje priporočajo, vendar le redki vedo, kaj dejansko je in zakaj naj bi jo vključevali v svoj postopek za nego kože.

Najboljša sestavina za anti-age nego, ena najboljših vlažilnih sestavin, hialuronska kislina za obraz preprečuje znake staranja. Naslovi se kar vrstijo.

Kaj je res in kaj ni? Kaj priporočajo dermatologi?

Da bi vam pomagali bolje razumeti, zakaj bi morali hialuronsko kislino za obraz vključiti v svojo rutino, smo se obrnili na dermatologe, da nam pojasnijo prednosti te sestavine.

Dermatologe smo vprašali: Kaj je hialuronska kislina za obraz?

Hialuronska kislina za obraz je močna sestavina za nego kože, ki pomaga ohranjati vlažnost kože.

”Je humektant, ki privlači vodo in kožo navlaži, ne da bi bila mastna,” pojasnjuje William Kwan, dermatolog iz San Francisca.1

Dermatolog pojasnjuje, da je hialuronska kislina snov, ki jo naravno najdemo v telesu. Gre namreč za molekulo sladkorja, ki deluje kot goba, ki vpija vlago iz zraka in jo vleče v kožo.

Hialuronska kislina za obraz (molekula)

Natančneje je glikozaminoglikan (GAG) in je sestavljena iz ponavljajočih polimernih disaharidov D-glukuronske kisline in N-acetil-D-glukozamina.

Znana je tudi kot hialuronan in je bistra, lepljiva snov. Ste vedeli, da se kar 50 % njene koncentracije nahaja prav v koži?

Hialuronska kislina lahko zadrži do 1000x več vode, kot je njena koža. To priča o pomembnosti hialuronske kisline za obraz.2

Hidracije kože je namreč kritično odvisna od vode, vezane na hialuronsko kislino. V dermisu hialuronska kislina za obraz:

 • zagotavlja obnovo tkiva
 • ščiti kožo pred škodljivimi molekulami
 • stabilizira kožne strukture
 • uravnava ravnovesje vode

Zakaj bi morali biti hialuronska kislina za obraz nujna sestavina v vaši rutini nege kože?

Vemo, da je staranje naraven proces, ki vključuje spremembe v vezivnem tkivu in beljakovinah: kolagenu in elastinu. V koži staranje povzroči zmanjšanje kolagenskih in elastinskih vlaken, kar sčasoma vodi do povešanja kože ter nastanka drobnih linij in globokih gub.

Staranje kože pa žal ni povezano samo z izgubo kolagena, temveč tudi z izgubo vlage v koži.

Količina glikozaminoglikanov (GAG), kot je hialuronska kislina se namreč s starostjo zmanjšuje, kar vodi v povečanje suhosti kože in zmanjšano sposobnost zadrževanja vlage v koži.

Koncentracija hialuronske kisline za obraz z leti upada

Poleg tega lahko ostre vremenske razmere, grelniki pozimi, nekateri izdelki za nego kože in osnovna kožna obolenja povzročijo drobne prekinitve zaščitne kožne pregrade, zaradi česar voda uhaja.

Koža tako postane suha, izgublja elastičnost in prožnost, pojavljati pa se začnejo tudi prve gubice. Vendar ne skrbite, obstaja rešitev!

Na srečo, je na trgu prisotnih veliko izdelkov s hialuronsko kislino. Hialuronska kislina za obraz ima namreč:

 • edinstveno visokoelastično naravo
 • je biokompitabilna
 • neimunogena

Ravno zaradi njene vsestranskosti, se hialuronska kislina za obraz dobro obnese v različnih formulacijah, od krem do serumov. Najdemo pa jo lahko tudi v prehranskih dopolnilih.2

Dermatologi s celega sveta priporočajo uporabo hialuronske kisline za obraz. O tem, kaj je boljše: krema za obraz ali prehransko dopolnilo s hialuronsko kislino, bomo več govorili o nadaljevanju.

Kako deluje hialuronska kislina za obraz?

Poleg tega, da ima hialuronska kislina za obraz malo stranskih učinkov in se odlično ujame z drugimi sestavinami, ima še druge pomembne funkcije.

V koži namreč deluje tako, da podpira kolagenska in elastična vlakna, zapolni tkivo ter kožo ščiti pred prostimi radikali.

Kako deluje hialuronska kislina za obraz?

Zaradi njenih izjemnih vlažilnih sposobnosti, zagotovi hitro migracijo celic, katere rezultat je boljša obnova tkiv in dovod živil ter kisika.

Hialuronsko kislino za obraz lahko jemljemo oralno(v obliki prehranskih dopolnil) ali nanašamo lokalno v obliki krem, serumov in losjonov.

Komu priporočate uporabo hialuronske kisline za obraz?

”Hialuronska kislina za obraz je ena izmed najboljših vlažilnih sestavin, ki preprečuje suhost in draženje kože. Uporabo priporočam tako ”milenijcem” kot starejšim ljudem,” pojasnjuje Ted Lain, dermatolog iz Austina.

Razlika med mlado in staro kožo

Pravi, da bi milenijci morali razmisliti o vključitvi hialuronske kisline za obraz, da bi zagotovili ustrezno vlaženje kože. Starejši ljudje pa hialuronsko kislino za obraz potrebujejo tudi za upočasnitev tanjšanja kože, srbenja in splošnega procesa staranja.1

Hialuronska kislina za obraz – za navlaženo in sijočo kožo

Kljub zavajajočemu imenu ”kislina”, hialuronska kislina za obraz nima lastnosti pilinga ali draženja. Je preprosto nežen vlažilec (a vseeno izjemno učinkovit), ki je primeren za vse tipe kože.

Dermatologi pravijo, da je hialuronska kislina za obraz, ena najbolj logičnih in zdravih sestavin, ki koži zagotavlja vlažnost in vlago.

Hialuronska kislina za obraz in njene prednosti

 1. Ohranja vlago v koži:

Hialuronska kislina pomaga obnoviti in zadržati vlago v celicah. Dokazano je, da odmerki 120-240 mg na dan vsaj en mesec, znatno povečajo vlažnost kože in zmanjšajo suhost kože pri odraslih.

Hialuronska kislina za obraz ohranja vlago in navlaži suho kožo (na sliki).

Vendar ni problem le samo v estetiki. Suha koža je lahko nevarna, svarijo dermatologi. Slabo navlažena koža namreč ne more ustrezno vzdrževati kožne pregrade.

Suha kože je tako bolj dovzetna in ranljiva za poškodbe iz okolja. Neučinkovita kožna pregrada lahko tudi prepušča bakterije, kar lahko privede do okužbe.2

 1. Hialuronska kislina za obraz lahko zmanjša videz gub:

Dehidrirana koža je eden glavnih vzrokov za nastanek gub. Hialuronska kislina za obraz je kot že omenjeno izjemen vlažilec, ki vlago ne samo obnovi ampak tudi vzdržuje vlažnost.

Hialuronska kislina za obraz lahko zmanjša videz gubic

Hidrirana koža zmanjšuje videz gub, kar pojasnjuje, zakaj več študij kaže, da je zaradi dopolnilnega uživanja hialuronske kisline za obraz koža videti bolj gladka.

 1. Hialuronska kislina lahko pospeši celjenje ran

Hialuronska kislina ima ključno vlogo tudi pri celjenju ran. V koži je naravno prisotna, vendar se njena koncentracija poveča, ko je poškodba ”potrebna popravila”. Naše telo je res zanimivo, kajne?

Hialuronska kislina tako pripomore k hitrejšemu celjenju ran, saj uravnava raven vnetja in signalizira telesu, da na poškodovanem mestu zgradi več krvnih žil.

Hkrati pa lahko pomaga zmanjšati tveganje okužb, če jo nanesemo direktno na rano, saj ima tudi antibakterijske lastnosti.

 1. Hitra absorpcija

Hialuronska kislina za obraz zlahka prodre v kožo, zato zelo dobro deluje pri lokalni uporabi. Dodatne prednosti hialuronske kisline so njena lahkotnost, njen vlažilni učinek in sposobnost, da zadrži vlago iz okolja in globlje v dermisu, ter tako popolnoma navlaži kožo, pravijo dermatologi.

Molekula hialuronske kisline

 1. Hialuronska kislina za obraz deluje tudi kot antioksidant

Hialuronska kislina ima protivnetne lastnosti in lahko brani kožo pred prostimi radikali. Ti so namreč eden glavnih razlogov za ”predčasno” staranje kože, saj povzročajo kronična vnetja v celicah.

Kako se hialuronska kislina za obraz uporablja pri negi kože?

Izdelki za nego kože, namenjeni vlaženju kože, pogosto vsebujejo hialuronsko kislino. Ta je v kozmetiki navedena kot hialuronska kislina ali natrijev hialuronat. Kaj je razlika med njima?

Hidrolizirana hialuronska kislina je hialuronska kislina, ki je bila razgrajena na dovolj    majhne molekule, da lahko prodre v kožo.

Natrijev hialuronat je derivat hialuronske kisline, ki lahko prodre globoko v kožo in da še boljše rezultate.

Oblike hialuronske kisline za obraz

Izdelki pa se ne razlikujejo samo po obliki hialuronske kisline, temveč tudi po velikosti molekul hialuronske kisline za obraz. Poznamo:

 • Visoko molekularno hialuronsko kislino: Ta dobro navlaži kožo, saj na površini kože tvori film, ki preprečuje izgubo vode. Njena slabost je ta, da zaradi svoje velikosti ne more prodreti v kožo. Tako njene molekule ostanejo na površini kože in hidrirajo samo najbolj zunanji sloj povrhnjice.
 • Nizkomolekularno hialuronsko kislino: Nizkomolekularna hialuronska kislina prodre globlje v epidermalne plasti, saj ima molekule, ki so 40x manjše od molekul visokomolekularne hialuronske kisline.

Prehranska dopolnila ali kozmetika – kaj priporočajo dermatologi?

Hialuronska kislina za obraz vašo kožo obnavlja, navlaži in zaceli. Prehranska dopolnila dokazano povečujejo raven hialuronske kisline, ki je v koži, pravijo dermatologi.

Dokazano je, da uživanje 120-240 mg hialuronske kisline na dan poveča vlažnost kože. Ste vedeli, da lahko tudi prehranska dopolnila s kolagenom povečajo vsebnost hialuronske kisline?

Ja, res je. Dokazano je, da jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo hidroliziran kolagen, omejuje škodljive učinke UV žarkov, ki zmanjšajo elastičnost tkiv in kože, s tem, da povečajo proizvodnjo hialuronske kisline v tkivih in koži.

Prehransko dopolnilo ali krema za obraz?

Seveda pa je hialuronska kislina učinkovita tudi v izdelkih za nego kože. Dokazano je, da lahko hialuronska kislina za obraz v topičnih izdelkih za nego kože pomaga izboljšati vlažnost kože, napne kožo in zmanjša videz gub.

Kaj torej priporočajo dermatologi? Naša koža potrebuje nego, tako od zunaj, kot tudi od znotraj. Hialuronska kislina za obraz je izjemna vlažilna sestavina, zato jo definitivno priporočamo za vsakodnevno nego kože, pravijo dermatologi.

”Smiselno pa je tudi, uživanje prehranskih dopolnil s kolagenom. Ta ima že sam po sebi, namreč izjemne učinke na elastičnost kože in zmanjšanje gubic. Hkrati pa tudi povečuje vsebnost hialuronske kisline. Sama bi definitivno priporočala kombinacijo obeh izdelkov,” pravi dermatologinja.

Ali ima hialuronska kislina za obraz kakšne stranske učinke?

Ne zares. Že prej smo omenili, da ime sicer nakazuje, da je v hialuronski kislini za obraz, ”kislina”, vendar to v resnici ni.

Dermatologi pojasnjujejo, da je hialuronska kislina v kemijski terminologiji tehnično gledano ”kislina”, saj lahko v kemijski reakciji odda proton. Vendar nima močno kislega pH in ne draži kože.

Dermatologi pojasnjujejo, da za hialuronsko kislino ni potrebna toleranca, poleg tega pa se lepo ujema z drugimi sestavinami (Vitamin C, ceramidi, peptidi, MSM). Zasledili smo, da naj bi celo povečala prodiranje vitamina C v kožo.

”Hialuronska kislina za obraz, je varna za vsakodnevno uporabo in se lahko meša s čimerkoli. Ne povzroča draženja in nima stranskih učinkov.” pojasnjuje dermatologinja Dr. Engleman.3

VIRI:

1 The 11 Best Hyaluronic Acid Serums Dermatologists Love for Hydrated Skin

2 Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging

3 Hyaluronic Acid Will Pretty Much Give You New Skin