Ste slišali za SEO, ampak ne veste kako se ga lotiti? V tem prispevku smo zbrali vse najpomembnejše informacije, ki jih morate vedeti, da lahko pričnete s SEO. Google optimizacija spletnih strani vam je bolj dostopna kot se zdi …

google optimizacija

Kaj je Google optimizacija & zakaj govorimo ravno o optimizaciji za Google

Optimizacija spletnih strani je slovenski izraz za t. i. SEO (Search Engine Optimization). Optimiziranje spletne strani je postopno prilagajanje vaše spletne strani tako, da je Googlu všeč.

Ko je stran optimizirana, bo Google algoritem ali Google pajek, vašo stran razvrstil v svojem indeksu in dodeljeno ji bo neko mesto v iskanih rezultatih.

Bolje kot je stran optimizirana, višje se bo uvrstila. Katera spletna stran je na prvem mestu, če v iskalnik vpišete besedo “perzijske preproge”? Ta stran je Googlu za ključno besedo bila najbolj všeč – najbolje optimizirana – in je zato na prvem mestu.

Višje kot je uvrščena vaša spletna stran, več ljudi jo bo obiskalo (kdo od nas pa še preverja Googlove rezultate vse do 12. strani?). Optimizacija spletnih strani je torej postopek izboljševanja vidljivosti vašega spletnega mesta.

To deluje z upoštevanjem SEO pravil in je popolnoma neplačljivo. Takšni obliki izboljševanja vidljivosti vaše spletne strani zato pravimo tudi organska oblika.

Ker pa poznamo več iskalnikov – Google, Safari, Firefox, DuckDuckGo, … – lahko optimizirate na različne načine, saj različni iskalniki delujejo po različnih pravilih.

Ker ima Google iskalnik največ uporabnikov in najbolj poznana pravila optimizacije je SEO preprosto Google optimizacija.

Najuspešnejše spletne strani, kot je Panheat.si so optimizirane – Sončna elektrarna

Vse spletne strani, ki jih najdete na prvi strani iskanih rezultatov so optimizirane. Spletna stran Panheat.si se ukvarja z energetskimi rešitvami in je na prvi strani za ključno besedo sončna elektrarna.

Tako izgleda optimizirana spletna stran:

sončna elektrarna - google optimizacija

Obstajajo tudi plačljive (neorganske) poti zviševanja spletne strani

Spletno stran lahko na prvo mesto spravite tudi brez dolgotrajne optimizacije. Ta način je sicer plačljiv in poteka s t.i. Google Ads. Pomeni, da pri uvrščanju Googlu plačujete, da vas uvrsti na prvo mesto.

Takšni obliki skrajšano pravimo PPC (Pay Per Click), saj morate Googlu plačati vsakič, ko nekdo obišče vašo spletno stran.

Kratkoročno se takšna oblika uvrstitve definitivno izplača. Mlada podjetja, ki so svoja spletna mesta šele zgradila se pogosto odločijo za tak pristop. Dolgoročno pa je SEO nedvomno boljša izbira.

google optimizacija

Ko pričnete PPC bo vaša stran nemudoma zasedla prva mesta (z oznako Oglas, ali Ad). To bo v vsakem primeru dvignilo vaš obisk. Če med tem časom pričnete z učenjem SEO, boste se lahko že čez nekaj mesecev vsaj delno opirali na organsko obliko promocije.

Popolna optimizacija neke spletne strani in doseg prvega mesta v rezultatih izključno s SEO lahko traja leto ali dve. Takrat lahko PPC opustite in v celoti preklopite na neplačljivo promocijo.

Zakaj se lotiti optimiziranja vaše spletne strani

Prvo kot prvo, izvajanje PPC se dolgoročno preprosto ne izplača. Več kot boste imeli obiska, več boste plačevali. Tudi, če se naučite SEO in ugotovite, da to pač ni za vas, lahko še vedno nadaljujete s PPC.

Google optimizacija in njeno znanje pa vam bo sigurno prišla prav, saj ima veliko prednosti:

  • ker se je lahko naučite samostojno, je popolnoma brezplačna opcija izboljšanja vidljivosti spletne strani
  • dlje kot vaša spletna stran izvaja optimizacijo, bolj ji Google zaupa, višje se bo uvrstila
  • google optimizacija ima dolgotrajne rezultate (če jo izvajate redno eno leto, se bo vaša stran na vrhu obdržala tudi, ko prenehate z optimizacijo)
  • iskalci so pozorni na to, če ima vaša stran oznako “Oglas,” nekateri si takim stranem izogibajo

SEO ima več prednosti kot slabosti. Ena izmed teh bi bila npr. dolg postopek uvajanja. Da optimizacija namreč učinkovito izvajate, potrebujete kar nekaj znanja in prakse.

Učenje SEO samostojno ali ob pomoči mentorja – Katero izbrati?

Spletne optimizacije se lahko učite na dva načina:

  • samostojno – neplačljivo (ob pomoči spletnih virov, knjig, itd.)
  • na tečajih, predavanjih, mentorstvih – plačljivo

Naj vas samostojna možnost ne prestraši – z modernim dostopom do vse vrst virov in možnosti spremljanja SEO mojstrov na družabnih omrežjih, se SEO lahko naučite sami. Tudi nekateri slovenski SEO mojstri so samouki.

Vedite, da je Google optimizacija spretnost, ki se je nikoli ne prenehate učiti. Njena pravila se namreč postopoma spreminjajo, nadgrajujejo in izboljšujejo, … SEO se boste zato s časom morali učiti tudi sami.

Odlična izbira je uvajanje ob pomoči SEO mentorja in nato postopno pridobivanje samostojnosti. Da pridobite uraden SEO certifikat, se morate pri nekaterih učiteljih uvajati približno tri mesce, in nato opraviti izpit.

Rezultati spletnih strani, ki so obiskovale mentorstva (ali še jih vedno)

Res je, da če se učenja SEO lotite ob pomoči profesionalcev, bo vaš napredek najverjetneje hitrejši. Poglejte nekaj primer spletnih strani, ki so uspele s SEO s pomočjo SEO mentorja Matija Zajšek.

Ebonitete.si | Boniteta – Uporaba SEO elementov na spletni strani

Spletna stran Ebonitete.si je posebna zaradi svoje izvrstne uporabe SEO elementov in sestavin na svoji spletni strani. Poglejte njihovo stran boniteta na povezavi ali na spodnji sliki.

boniteta - google optimizacija

Prvafina.si | Prodaja terjatev – SEO prispevki

Spletna stran Prvafina.si blesti predvsem v svojem pisanju SEO prispevkov. SEO prispevki so tisti prispevki, katerih glavni namen je zviševanje uvrstitve spletne strani. Poglejte si primer enega izmed takšnih z naslovom Prodaja terjatev.

prodaja terjatev - google optimizacija

Magus.si | Bolečine v križu –  Search Intent in druge inovativne poti iskanja bralcev

Search intent ali iskalčev namen je namen s katerim iskalec v Google vpiše neko besedo. Lahko da išče informacije, spletne trgovine ali preprosto pot do neke ustanove.

Spletna stran Magus.si je odlična v združevanju informativnega in buy namena, s čimer si pridobivajo kar dva pritoka brlacev. Poglejte kako v prispevku Bolečine v križu promovirajo elektromagnetno terapijo, obenem pa bralcem ponujajo več informacij.

bolečine v križu - google optimizacija

To je vse o najpomembnejšem kar morate vedeti o SEO. Več si lahko pogledate v spodnjem posnetku: