Ali ste vedeli, da suhe oči kvarijo vsakdan kar 30 odstotkov odraslih, starejših od 50 let? Staranje in suhe oči so tesno povezani, saj se s staranjem v telesu marsikaj spremeni, tudi kakovost in količina solz. A kakšen je razlog za to? Najdete jih v nadaljevanju, skupaj z rešitvami, kako si pomagati in pregnati neprijetne simptome.

staranje in suhe oči pri moškem v pisarni

Staranje in suhe oči: razlogi za pojav simptomov suhih oči v starosti

Delovanje solzne žleze

S staranjem se količina izločenih solz iz solznih žlez zmanjša. Gre za naravni proces, pri katerem se zmanjša izloček solzne žleze oziroma vodni del solznega filma. To pomembno vpliva na naravno navlaženost očesne površine ter lahko povzroči pojav bolezni suhih oči.

Jemanje določenih vrst zdravil

Staranje in suhe oči so neločljivo povezani z jemanjem zdravil. Številni odrasli po 50. letu začnejo z jemanjem zdravil za različne bolezenske tegobe, ki so značilne za starejšo populacijo, npr. za visok krvni tlak, sladkorno bolezen, revmatoidni artritis in parkinsonovo bolezen.

Težava je v tem, da lahko nekatera zdravila povzročijo stranske učinke, ki vključujejo suhe oči ali lahko pospešijo pojav bolezni suhih oči. Iz tega razloga je zelo pomembno, da natančno preberemo deklaracije zdravil, priložene v škatlicah in zdravnika opozorimo, če začutimo neprijetne simptome bolezni suhih oči.

staranje in suhe oči: tesno sta povezana z jemanjem zdravil za visok krvni tlak

Menopavza

Menopavza in spreminjajoče ravni hormonov v tem obdobju pomembno vplivajo na pojav suhih oči pri ženskah, starejših od 50 let. Kar 61 odstotkov žensk v obdobju perimenopavze in menopavze naj bi pestili simptomi te bolezni.

S pojavom bolezni suhih oči je tesno povezano tudi jemanje hormonske terapije za lajšanje menstrualnih simptomov. Če so vam jo predpisali in že imate težave z očmi, bodite posebej pozorni na poslabšanja.

Degeneracija Meibomovih žlez

Meibomove žleze se nahajajo v robovih vek in izločajo olja oz. lipide, ki tvorijo pomemben del solznega filma. Njihova naloga je preprečevanje prehitrega izhlapevanja solz z očesne površine.

S staranjem se žleze lahko hitro zamašijo, lahko pa pride celo do degeneracije. Vse to vodi do nezadostne proizvodnje maščob ali t. i. disfunkcije Meibomovih žlez. To je še en razlog več, da so staranje in suhe oči tako tesno povezani.

V starosti je vseeno najpogostejša obstrukcijska disfunkcija Meibomovih žlez. Pojavi se, ko so žleze zamašijo zaradi pregostega izločka. Če so žleze zamašene, se maščoba ne more izločiti na očesno površino. Posledica je prehitro izhlapevanje solz in simptomi bolezni suhih oči.

Kako se prepričati, ali je za vaše težave res kriva bolezen suhih oči?

Bolezen suhih oči je pogosta očesna težava, ki ne pesti samo starejših, a vendar je v dobi po 50. letu precej pogostejša. Zgoraj smo navedli razloge za njen pojav, a kako biti prepričani, da je bolezen suhih oči tista, ki vam povzroča težave?

Najprej se je treba zavedati, da so naše solze tiste, ki vlažijo oči in jih ohranjajo v kondiciji in nahranjene. Če je naš solzni film zdrav, sestoji iz treh slojev: maščobnega, vodnega in mucinskega. Takoj ko en sloj ni v optimalni formi, lahko pride do težav, ki jih poznamo kot simptomi suhih oči. To neravnovesje v solznem filmu lahko vpliva na izločanje solz in povzroča neprijetne simptome.

Kakšni so simptomi, ki spremljajo staranje in suhe oči?

  • rdeče oči
  • pekoč občutek v očeh
  • srbeče oči
  • prekomerno solzenje
  • zamegljen vid
  • občutljive ali boleče oči
  • vnetje vek ali blefaritis in neprijeten občutek ali boleč rob vek
  • občutek peska ali tujka v očeh

staranje in suhe oči: simptom so tudi rdeče oči

Kaj lahko storite, da ublažite simptome suhih oči?

Če občutite zgoraj navedene simptome suhih oči, vam v prvi vrsti svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom. Drži pa, da lahko marsikaj za izboljšanje počutja storite tudi sami. V nadaljevanju je nekaj predlogov, kako si olajšati simptome.

Na pomoč pokličite zdravila brez recepta – Kapljice za oči ali umetne solze, geli za suhe oči ali drugi pripravki lahko hitro prinesejo prepotrebno olajšanje – predvsem kadar so simptomi suhih oči blagi ali zmerni. Pomembno je, da izberete kapljice oz. pripravek, ki je brez konzervansov. Take so npr. kapljice in gel Thealoz Duo, sicer pa je izbira na tržišču res pestra. Če pa težave vztrajajo ali so res hude, obstaja pisana paleta možnosti zdravljenja, ki vam jih bo svetoval zdravnik.

staranje in suhe oči: zelo pomagajo kapljice za oči

Pijte dovolj tekočine – poskrbite, da boste čez dan popili vsaj liter in pol tekočine. S tem boste ne samo podprli zdravje celega telesa, pač pa tudi pomembno prispevali k dovoljšnji vlažnosti oči.

Vklopite vlažilnik zraka – če vas mučijo suhe oči, priporočamo, da doma namestite več vlažilnikov zraka za povečanje zračne vlage v bivalnem prostoru. Hvaležna vam bosta tudi vaša koža in respiratorni sistem.

Odložite telefon ali ugasnite televizor – Če pa to ni mogoče, si vsaj privoščite redne odmore, ko odmaknete oči od zaslona. Zavedati se morate, da med gledanjem v zaslone manjkrat pomežiknete, zato so oči manj navlažene. Manj vlage na očesni površini povzroča občutek suhih oči in številne s tem povezane simptome.

Za konec …

Če ste starejši od 50 let in čutite, da z vašimi očmi nekaj ni v redu, vam najprej svetujemo, da pozorno spremljate simptome in ugotovite, ali bi zanje lahko bila kriva bolezen suhih oči. Posvetujete se lahko tudi z zdravnikom, ki vam bo svetoval o ukrepih. V vsakdan vnesite spremembe, ki jih svetujemo v članku, in poskrbite za uporabo kakovostnih kapljic za oči. Postopoma, z majhnimi koraki in vztrajnostjo bo prišlo izboljšanje, ki pa ga bo treba vzdrževati z upoštevanjem zdravnikovih priporočil. Zlasti pri hudi obliki bolezni, ko vam bodo morda priporočili zdravila na recept. Srečno!