Offsite SEO

Kaj je offsite SEO

Offsite SEO je način višanja spletne strani na Google iskalniku. Ta način vsebuje delovanje zunaj spletne strani, ki jo želimo dvigniti. Pri tem imamo v mislih ostali del spleta, naj so to druge spletne strani, socialna omrežja, televizija in podobno.

Na spletni strani Seo Praktik si lahko preberete o onsite in offsite optimizaciji spletnih strani. Stran je dober primer izjemno optimizirane spletne strani ter ima hkrati veliko uporabnih informacij za SEO. Za boljše razumevanje spodnjega članka vam močno priporočamo obisk spletne strani Seo-Praktik.si.

Namen offsite SEO

Glavni namen offsite spletne optimizacije je kreiranje spletnih povezav po celotnem internetu. Te povezave bodo delovale kot portal do spletne strani, ki jo želimo dvigniti na Google iskalniku in bodo tako ustvarile več vhodov na našo spletno stran. Te povezave imenujemo backlinki

Obstaja pa še druga funkcija teh povezav. Te povezave so pomembne, ker jih lahko zazna Google in kadar jih zazna, vdi, da ljedje zunaj naše spletne strani govorijo o naši spletni strani. Ko Google to vidi, mu njegov algoritem pove, da je naša spletna stran zelo aktualna in da veliko ljudi o njej govori. Nato se Google odloči, da bo našo “aktualno” spletno stran uvrstil višje na svojem iskalniku.

Spletna stran termotom.si je dober primer spletne strani, ki se ji je uspelo uvrstiti na Google iskalnik. Stran je lahko vzeta kot navdih mnogim, ki začnejo z SEO.

Vrste offsite SEO

Offsite SEO obstaja v veliko različnih oblikah. Te oblike se razlikujejo po moči, ki jo imajo na uvrstitev na spletno stran ter po svoji lokaciji na spletu. Vrste backlinkov so:

  • Lahki backlinki,
  • Srednji backlinki in
  • Močni backlinki.

Lahki backlinki

Lahki backlinki so povezave, ki najmanj vplivajo na postavitev naše spletne strani na Google iskalniku. Te povezave so lahko povezave v zasebnih sporočilih na socialnih omrežjih, ki si jih prijatelji pošiljajo med seboj.

Srednji backlinki

Srednji backlinki imajo že večji vpliv na uvrstitev strani na spletu, ampak je njihov vpliv še vedno premajhen, da bi na njih temeljile spletne strani. Pod te povezave lahko štejemo komentarje pod različnimi blog objavami in forumi.

Močni backlinki

Močni backlinki najmočneje vplivajo na pozicijo naše spletne strani na spletu in so zato tudi backlinki, na katerih bi se naj najbolj osredotočili. Ti backlinki se nahajajo v člankih in v besedilih, ki jih lahko najdemo na drugih spletnih straneh. Bolj kot so obiskane spletne strani v katerih se nahaja backlink, višjo moč bo imel backlink na našo uvrstitev.

Ker so backlinki na drugih spletnih straneh tako močni, si bolj iskušeni SEO mojstri izdelajo spletne strani namenjene samo ustvarjanju povezav na njihove glavne spletne strani.Spletne strani, ki so že zelo velike, si jih lahko tudi ustvarijo več, na primer spletna stran paintball-ljubljana.si notranji paintball, ki je visoko uvrščena na mnogih ključnih besedah.

Zakaj so vrste backlinkov pomembne

V prejšnjem poglavju smo govorili o vrstah vseh backlinkov, ampak mogoče se sprašujete: Zakaj so lahki in srednji backlinki sploh pomembni?

Odgovor na to vprašanje je preprost. Google ima nenehno delujoč algoritem, ki preglejuje ves splet in si oglejuje povezave. Če ta algoritem ugotovi, da določeno spletno stran povezuje samo ena vrsta backlinkov, bo algoritem sklepal, da so ti backlinki umetni ter da jih ne sme upoštevati v uvrščanju naše spletne strani. Če pa ta algoritem zazna, da so vrste backlinkov enakomerne, pa bo vse povezave upošteval pri uvrščanju spletne strani.

Temu pravimo link diversity.

Spletne strani si lahko tudi naredijo svoje račune na socialnih omrežjih, kjer lahko nenehno objavljajo povezave na njihovo spletno stran. Takšno facebook stran ima spletna stran gumitehna.si kjer lahko objavljajo karkoli želijo in hkrati pridobijo več strank za svojo stran.

offsite seo

Link velocity

Link velocity je podobno kot link diversity, saj je to tudi pravilo, ki ga moramo upoštevati pri grajenju backlinkov. To pravilo temelji na frekvenci na kateri se gradijo backlinki.

Kadar Googlov algoritem vidi, da je dobila določena spletne stran na normalne dni 3 backlinke, potem pa na naključen dan 500 backlinkov, bo Google zaznal, da so ti backlinki umetni ter jih ne be upošteval. Zato moramo backlinke na svojo spletno stran graditi enakomerno in konstantno.

Primer dobre spletne strani, ki upošteva link velocitiy je spletne stran pohištvo123.si, ki prodaja klubske mizice. Spletna stran je zelo uspešna in vam priporočamo, da si jo ogledate.