Če imate občutek, da so vaše oči bolj suhe zjutraj, ko se zbudite, niste edini. Take težave ima tudi Marina iz Senja, ki veliko dela za računalnikom in vsako jutro uporablja kapljice za oči, da bi pregnala nadležne simptome. V pogovoru s Hrvatico Marino bomo spoznali, kakšni so vzroki, najpogostejši simptomi in možnosti za suhe oči zjutraj. Berite dalje za podrobnosti.

suhe oči zjutraj pri ženski v postelji

Kakšni so vzroki za pojav suhih oči?

Suhe oči se ponavadi pojavijo, kadar telo proizvede premalo solz, zato očesna površina ni dovolj navlažena. To neprijetno stanje lahko povzroči pekoč občutek, občutek tujka v očeh, srbenje, solzenje oči in težave z vidom.

Suhe oči so pogost problem, ki zaradi sodobnega načina življenja doleti vsak dan več ljudi. Številni dejavniki lahko prispevajo k pojavu bolezni, katere glavni vzrok je pravzaprav neravnovesje med proizvodnjo in odtekanjem solz. Med njimi so predolgo delo za zaslonom računalnika, dehidracija in določene bolezni.

Ravno dolge ure za računalnikom so pri Marini najverjetneje povzročile pojav suhih oči. Ko sedimo za zaslonom in smo osredotočeni na delo, premalo mežikamo. Če ne mežikamo dovolj, se solze ne porazdelijo po očesni površini, kar lahko povzroči neprijetne simptome.

Marina se je o suhih očeh veliko informirala. V pomoč ji je bil predvsem hrvaški portal za zdravje oči Moje oko, ki je prava zakladnica informacij o suhih očeh. Marina je nas začetku sumila, da je za njene težave kriv hormonalni disbalans, saj se je bližala 50. rojstnemu dnevu in je občutila kar nekaj težav, povezanih z menopavzo, npr. vročinske oblive, spremembe razpoloženja in podobno.

Poleg tega je občutila tudi, da ima splošne težave s suhostjo, tako v ustih, s kožo in nožnico. Zato je na podlagi prebranega na portalu Moje oko pomislila na avtoimuno bolezen Sjogrenov sindrom. A vseeno se ji je zdelo čudno, da se suhe oči tako izrazito pojavljajo zjutraj, zato je raziskovala naprej in prišla do zanimivih ugotovitev.

Od kod suhe oči zjutraj?

Marina je naletela na seznam razlogov, zaradi katerih se lahko pojavijo suhe oči zjutraj , in sicer:

Nočni lagoftalmus: očesno stanje, pri katerem vek ni mogoče povsem zapreti. Zaradi izpostavljenosti oči zraku se razvijejo neprijetni simptomi, povezani s suhimi očmi. Ko veke niso dovolj zaprte, se oči izsušijo, dolgoročno lahko pride celo so poškodb roženice.

Blefaritis: gre za vnetje vek, zaradi katerih te postanejo rdeče, srbeče in vnete. Neredko lahko na skrajnem robu ob trepalnicah opazimo luske, podobne prhljaju. Ponavadi ga povzročajo bakterije. Tesno povezano stanje s to boleznijo so suhe oči, saj vnetje vek vpliva na solzni film. V robovih vek so namreč posebne žleze, ki v solze izločajo maščobe. Vsakršna bolezen, torej tudi blefaritis, ki vpliva na občutljivo ravnovesje solznega filma, lahkjo povzroči bolezen suhih oči.

Dehidracija: če premalo pijete, lahko dehidracija vpliva na izločanje solz in njihovo kakovost.

suhe oči zjutraj lahko povzroči tudi dehidracija

Starost: z leti se izločanje solz zmanjša, hkrati pa postanejo slabše kakovosti. Težave so pogostejše pri ženskah v času menopavz

Hormonsko neravnovesje: nosečnost, menopavza in kontracepcija lahko vplivajo na zmanjšano izločanje solz.

Uporaba kontaktnih leč: dolgotrajno nošenje kontaktnih leč so lahko eden od vzrokov za suhe oči, zlasti med spanjem.

Očesne operacije: vplivajo lahko na količino izločenih solz.

Okoljski dejavniki: izpostavljenost vetru, dimu, onesnaženemu zraku ali alergenom lahko prispeva k pojavu suhih oči.

Določena zdravila: jemanje antihistaminikov, dekongestivov, antidepresivov, kemoterapije hormonske terapije lahko povzroči suhe oči.

Pomanjkanje določenih hranil: če v vašem jedilniku manjkajo hranila za podporo solznemu filmu, npr. vitamin A in omega-3 maščobne kisline, lahko to privede do pojava suhih oči.

Kako si pomagati pri težavah s suhimi očmi

Marina se je zavedala, da suhe oči zjutraj zahtevajo zdravljenje, ki pa je odvisno od vzroka, zaradi katerega se te pojavljajo. Dovolj je imela težav, zato se je odpravila k zdravniku. Po pregledu je zdravnik ugotovil, da ima težave z vnetjem vek in disfunkcijo Meibomovih žlez, zato ji je priporočal uporabo kapljic za oči brez konzervansov in redno čiščenje vek, da odstrani morebitne bakterije in nečistoče. Masaža vek v postopku čiščenja ugodno vpliva na žleze in pomaga pri izločanju meibuma, ki se nahaja v žlezah in prispeva svoj delež v solzni film.

Marina je izbrala kapljice Thealoz Duo, ki ne vsebujejo konzervansov, hkrati pa je v njih trehaloza – naravna sestavina, ki pomaga pri vlaženju in regeneraciji očesne površine.

za suhe oči zjutraj lahko pomagajo kapljice za oči

Poleg tega vestno izvaja tako imenovano toaleto vek, ki poteka v treh korakih:
Tople obloge: Za 5 do 10 minut na oči položi čiste, tople in vlažne obkladke. Toplota pomaga zmehčati zgoščene izločke žlez.
Masaža vek: S prsti nežno zmasira veke z gibi gor in dol, da z zgornje in spodnje veke odstrani zmehčane izločke žlez.
Čiščenje vek in robov vek: Veke očisti s sterilnimi krpicami z losjonom Blephaclean. Z nežnimi gibi drgni rob veke ter temeljito očisti zgornjo in spodnjo veko ter njen rob.

Kaj še lahko storite, da bodo suhe oči ponoči preteklost

Sledite naslednjim nasvetom za domače zdravljenje in lažje boste premagovali občutek suhih oči:

  • popijte dovolj tekočine,
  • privoščite si dovolj počitka in spanca,
  • uživajte hrano, bogato z vitaminom A in omega-3-maščobnimi kislinami,
  • izogibajte se zadimljenemu, onesnaženemu ali suhemu okolju,
  • doma ali v službi uporabljajte vlažilnik zraka,
  • zunaj nosite očala z UV-zaščito,
  • omejite čas pred zasloni in si redno vzemite odmor,
  • izogibajte se ventilatorjem, grelnikom ali napravam, ki pihajo zrak v oči,
  • nosite očala namesto kontaktnih leč.