Čas hitro mineva, dnevi so prekratki – še posebej, ko na svet pripeljemo otroka. Pravkar se začenjamo zavedati in prilagajati na nov ritem življenja, medtem ko naš mali novorojenček že, z neverjetno hitrostjo, odrašča. V teh prvih mesecih dojenja mamica in otrok izpostavita med seboj neprecenljivo vez, ki je ena najlepših stvari na svetu. Vendar, kot pravi pregovor, se vse lepo enkrat konča. Naš malček hitro odraste in potrebuje veliko več kot le dojenje. Postaja radoveden, potrebuje gibanje in sedenje, ne samo ležeč položaj, ki je bil značilen za njegove prve mesece. Zato je otroški stolček za hranjenje nujen nakup in zagotovo smiseln korak, saj bo zadovoljil vse naštete potrebe in omogočil prijetne, udobne in varne obroke za našega malčka.

Popoln vodnik za izbiro otroškega stolčka za hranjenje: od A do Ž.

Ko se odločate za kvaliteten otroški stolček za hranjenje svojega otroka, se vam nedvomno pojavlja vprašanja o tem, kaj je najpomembneje, da stolček zagotavlja in katere kriterije, da zadostuje. Kot starši namreč vsi želimo le najboljše za svojega otroka, zato se s tem vprašanjem srečuje mnogo od nas. Zato smo se odločili, da vam pomagamo z nasveti in vam omogočimo, da izbirate samo med najboljšimi stolčki za vašega otroka.

Varnost

Najpomembnejši kriterij, kateremu mora otroški stolček za hranjenje zadostovati je varnost. Stolček mora za varno uporabo izpolnjevati varnostne standarde, mora imeti trdno konstrukcijo in zanesljive varnostne pase. 5-točkovni varnosti pas je idealen pri izbiri otroškega stolčka za hranjenje. Zapomnite si le, da ko otroka pripnete na otroški stol, trakovi ne smejo biti pretesni. Idealno je, da so se otroci v stolčku za hranjenje še vedno sposobni gibati in se sami hraniti. Kar zadeva varnost je najbolje sedeti pokončno, kolena in gležnji pa naj bodo pod kotom 90°!

Hranjenje otroka v stolčku za hranjenje

Prilagodljivost

Vsak otrok raste in temu se mora stolček prilagoditi. Idealen stolček za hranjenje naj raste z vašim otrokom. Tu je nekaj pomembnih vidikov, na katere je treba biti pozoren pri prilagodljivosti:

  • Nastavljiva višina: Otroški stol z nastavljivo višino omogoča, da je stol prilagojen višini različnih miz. Ta funkcija omogoča udobno hranjenje dojenčka in staršem omogoča pravilno držo med hranjenjem.
  • Nagib sedeža: Ta funkcija je še posebej koristna za dojenčke, ki še niso sposobni samostojnega sedenja. Možnost nastavitve nagiba sedeža omogoča varen in udoben položaj dojenčka.
  • Nastavljiva pladenj: Stol z nastavljivim pladnjem, ki ga je mogoče približati ali oddaljiti od otroka. Ta poskrbi za optimalno oddaljenost pladnja ter omogoča neodvisnost in preprečuje razlitje hrane. Pladenj naj bo tudi pralen v pomivalnem stroju.
  • Nastavljiv podstavek za noge: Dojenčku zagotavlja ustrezno oporo in spodbuja pravilno držo med hranjenjem. S tem se zagotovi, da dojenčkove noge ne visijo, kar lahko povzroča nelagodje in ogroža stabilnost.

Udobje

Otrok bo v stolčku za hranjenje preživel veliko časa. Zato mu mora le-ta biti ugoden. Stolček mora imeti dovolj oblazinjenja, ergonomsko obliko in podpora za hrbet.

Kvaliteta in funkcionalnost

Lastnosti na kateri ne smemo pozabiti sta kakovost in funkcionalnost samega izdelka. Otroški stolček za hranjenje mora biti sestavljen iz trpežnih materialov, ki bodo zdržali dolgotrajno uporabo. Prav tako je velik plus, če ima stolček dodatne funkcije, kot so nastavljivi pladnji, košare za shranjevanje in prenosljivost.

Enostavnost čiščenja

Obvezno izberite otroški stolček za hranjenje, ki se zlahka čisti!

Ob nakupu malo staršev razmišlja o enostavnosti čiščenja. Otroci so strokovnjaki v ustvarjanju velikih madežev in umazanije, zato je ta lastnost, kar precej pomembna. Zato vam ob nakupu svetujem, da preverite ali je stolček enostaven za čiščenje.

Kako izbrati pravilen otroški stolček za hranjenje

Sedaj, ko smo prešli čez vse glavne lastnosti bo vaša izbira lažja. Prilagodljivost stolčka je ključna, saj omogoča, da raste z otrokom. S skrbno izbranim otroškim stolčkom za hranjenje boste poskrbeli za udobne in varne obroke. Poleg pa ustvarili prijetne trenutke med hranjenjem vašega malčka.

Pred izbiro se obvezno tudi posvetujte s prodajalcem. Še najbolje je da obiščete ali pokličete več ponudnikov. Prisluhnite tistim, ki vas argumentirano usmerjajo k določeni izbiri. Ne nasedajte vsakemu, ki vam želi prodati prvi stolček, ki ga boste pazili. Strokovnjak vam bo najprej postavil vprašanja in šele nato svetoval. To naj vam bo merilo!

Na koncu pa ša nekaj naših nasvetov. Ne bomo šli detajlno k posameznim izdelkom, to bo predmet drugič. Oglejte pa si izdelke Peg Perego, Chicco, Cam, Treppy, Froc in ne nazadnje Inglesina

Stolčki za hranjenje teh blagovnih znamk vsi zagotovijo vse vaše potrebe in izločijo vse strahove.

Dodatni vir nasvetov najdete tukaj!