Online tečaji za osebno rast vam lahko izjemno pomagajo na vaši poti, k spoznavanju sebe, k pridobivanju notranjega miru in boljšega življenja nasploh.

Ste vedeli, da se z online tečaji poveča zbranost, produktivnost ter stopnja zadrževanja učenje za med 25 % in 60 %? Z online tečaji imajo udeleženci večji nadzor nad učnim procesom, lahko si posnetke pogledajo ponovno, ko si to želijo, ko to potrebujejo.

Med drugim tak način izobraževanja odpravlja tudi velik pritisk na udeleženca in mu omogoča, da se osredotoči na dejansko učenje.
(Vir: SH!FT)

online tečaji

V tej objavi boste našli informacije o tem, kaj so spletni tečaji, katere so njihove prednosti in katere pasti.

 

Kaj so online tečaji?

Za mene so online tečaji vse vsebine, ki se izvajajo na spletu. Je neke vrste coaching izobraževanja.

Lahko je to v obliki delavnice, ki jo kupite prek spleta ali pa v obliki mentorstva oz. coachinga. Slednje si lahko posnamete sproti  sami in tako si posnetek pogledata, ko to potrebujete.

Lanskega septembra sem se odločila za coaching izobraževanje. Na internetu sem pregledala, kaj  online tečaji ponujajo in izbrala dve mentorja – coacha, za dve različni področji.

Kaj mi je bilo pomembno? Da se z mentorjem oz. coachem ujameva, imava enake ali vsaj podobne vrednote in da dobim točno to, kar potrebujem.

Da je nekako tista druga polovica, katero še spoznavam.

Ker mi je v preteklosti kronično primanjkovalo notranjega miru, sem se odločila za mentorico, ki jo najdete na tej povezavi www.motivacija-za.me.

Enkrat sem se udeležila njenega brezplačnega spletnega tečaja oz. bolje rečeno coaching izbraževanja.

Nekako sva ”poklikali”. Na tem uvodnem brezplačnem coaching izobraževanju so me pritegnile teme in deljenje lastnih njenih primerov iz življenja.

Njena online tečaji so drugačni, bolj osebni. Prav začutiš lahko, da si želi, da napreduješ.

Moram priznati, da mi je tudi izbrani coach oz. mentor na področju digitalizacije takoj zavibriral. Ujela in sodelovala sva brez težav.

 

Zakaj so online tečaji pomembni?

Ker omogočajo dostop do kakovostnega spletnega učenja, ki je pomemben korak pri pomoči ljudem. Udeleženci tako preverijo svoje sposobnosti in iščejo nove priložnosti za osebnostno rast in razvoj. Pandemija je v zadnjih dveh letih pospešila že tako hitro spreminjajoči se svet. Tu tehnologiji (umetna inteligenca in avtomatizacija) še naprej spreminjata trg dela in prinašata strukturne spremembe.

 

Kaj je osebnostna rast?

Osebnostna rast je sestavljena iz  dejavnosti, ki razvijajo človekove sposobnosti in potenciale, gradijo človeški kapital, vam omogočijo miren spanec, bolj lahkotno življenje, lažje razumevanje dogodkov – izzivov, ki se vam zgodijo, olajšajo zaposljivost ter izboljšujejo kakovost življenja ter uresničevanje sanj in želja.

Ko osebnostno rastete, se vam izboljšujeta samozavest in samopodoba, pridobite svoj notranji mir, naučite se postaviti zase, drznete si reči NE, ko to čutite.

Ko osebnostno rastete veste, kdo ste! 

 

Kako so potekala online srečanja v praksi?

V prvem primeru je bil to online tečaj, v drugič online mentorstvo. Ker pa sem vam že na začetku povedala, da so zame online tečaji vse vsebine v obliki delavnic, skupinskega ali individualnega coachinga, delim z vami obe svoji izkušnji.

V prvem primeru je coaching izobraževanje potekalo dva meseca, ob četrtkih, med 18.00 in 20.00. Vedno je bil na voljo tudi posnetek. Delali smo v skupini in predelali teme kot so: motivacija, strah, zakon privlačnosti, cilji in dnevna rutin.

Ker je bilo snovi in domačih nalog (ja, tudi domače naloge smo dobivali😉) veliko, sem bila posnetkov vesela. Posnetek vedno preimenujem na temo (poglejte si spodnjo sliko), katero smo predelali.

online tečaji tecaji strah motivacija osebnostna-rast

V drugem primeru, pa sem se s coachem srečevala po spletu enkrat tedensko. Vedno sem vse posnela in lepo označila.

 

Kakšni so trendi za online tečaje v bodoče?

Online tečaji so tudi odličen način za pridobivanje neformalnega izobraževanja. Zaradi zaprtja šol, javnih prostorov v času in omejitev gibanja v času virusa (zadnji dve leti) se nas je večina kar navadila, da so online tečaji del našega vsakdana.

Z novo normo se skoraj vse izvaja na spletu. Učenje doma, nakupovanje, spletni seminarji – online tečaji, spletno usposabljanje, delavnice itd.

Kateri so izzivi, ki se lahko pojavijo pri spletnem tečaju?

🎯 Motivacija – pomanjkanje in ohranjanje motivacije.
🎯 Upravljanje s časom – načrtovati morate in se držati svojega urnika.
🎯 Zaupanje – lahko je enostavno zaostati, izgubiti samozavest in izstopiti.
🎯 Odgovornost – nihče ne gleda čez vašo ramo ali pač😉                                                                                                                                                                                                                                          🎯 Biti v coni udobja – naložite so ravno prav aktivnosti, da imate motivacijo izstopati iz cone udobja

Ti izzivi se odstranijo z lahkoto, če si najdete tak spletni tečaji, kjer vas vodi mentor oz. coach.

Katere so prednosti, ki jih online tečaji ponujajo?

Fleksibilnost – naredite si urnik, ki vam ustreza in se ga držite
Priročnost – posnetke si lahko ogledate večkrat in takrat, ko vam ustreza
Mobilnost  – kjerkoli imate internetno povezavo, vam je spletni tečaj na voljo
Spletna podpora – imate podporo
Skupnost – ste del skupine, ki dela na sebi oz. s katero delite enake interese
Poročanje o napredku – lahko si vodite evidenco, kje ste bili na tem področju predno ste začeli
 Dostopnost – enostavna dostopnost na mobilnih napravah in to kar v vaš dom                                                                                                                                                                                                              ✅ Pozornost –  spletni tečaji ponujajo več individualne pozornosti
Širjenje kroga – tako vam je omogočeno spoznati zanimive ljudi
Veščine – s takimi tečaji pridobite veščine iz resničnega sveta
Vseživljenjsko učenje – se okrepi in spodbudi
Samodisciplina – odličen način, kako se naučiti samodiscipline

Pripadam generaciji X, ki je bila priča spreminjanja prevladujočih družbenih vrednot, interneta, socialnih omrežij in tehnologije nasploh.

Nekateri so vse te spremembe težko sprejeli, sama pa sem hvaležna za njih.

Zaradi tega so omogočeni tudi meni različni online tečaji, katerih se v nasprotnem  primeru verjetno nebi mogla osebno udeležiti.