Listje na drevesih se barva, zakorakali smo globoko v jesen in najvišje vrhovi so že pobeljeni. Zima je pravzaprav le še streljaj stran in čas je, da nanjo pripravimo tudi garažo.

Vozniki svoje avtomobile počasi že pripravljamo na najhlasnejši del leta. Namestili bomo zimske pnevmatike, dolili tekočino proti zmrzovanju, toda, kaj pa garaža? Ja, na zimo ni potrebno pripraviti samo avtomobila in okolice okrog hiše, ampak tudi garažo.

Kaj je dobro postoriti?

Vzemite si čas in podrobno preglejte garažna vrata. Očistite jih, pri tem pa nikar ne izpustite tečajev in vodil, ki jih je priporočljivo tudi namazati.

V kolikor imate garažna vrata z zunanjo ključavnico, nanjo nakapajte nekaj kapljic strojnega olja. Na tak način boste zmanjšali možnost zamrznitve. Nikakor pa se ne spuščajte v popravilo ali servis mehanizma in pogona, saj je ob pomanjkanju znanja lahko to življenjsko nevarno.

Če ste mnenja, da so tam potrebni kakšne posegi, se obrnite na strokovnjake. “Samo z rednimi servisi in vzdrževanjem bodo garažna vrata tudi v najbolj ekstremnih pogojih, kot je zima, delovala brezhibno, zato je pomembno, da jih ne izpuščate” svetuje Daniel Hanžekovič iz podjetja Hanus d.o.o. in dodaja: “Sprotno vzdrževanje je bistveno cenejše kot pa odpravljanje napak”.

Zenska cisti garazna vrata.

Garaža vse prevečkrat služi kot skladišče, v katerem je prostora za vse, razen za avtomobil, zato je dobro, da izvedete tudi jesensko čiščenje in naredite prostor zanj. Na tak način vam bo prihanjenega kar nekaj časa in neprijetnega dela, kot je recimo jutranje strganje ledu z vetrobranskega stekla.

V kolikor za stvari, ki se trenutno nahajajo v garaži resnično nimate drugega prostora, pa priporočamo, da jih logično razvrstite in zorganizirate.

Rolerjev in blazine za na vodo pozimi ne boste potrebovali, zato jih lahko pospravite nekam v ozadje. Najboljše je, da stvari pospravite v prozorne plastične škatle, saj boste tako imeli boljši vpogled v vse pospravljene stvari, lahko jim dodate tudi napise.

Predlagamo, da stvari shranjujete na močnejših policah iz aluminija ali nerjavečega jekla. Takšne police bodo zdržale vso težo, pa še pred vlago so zaščitene.

Preglejte garažna vrata

Preden nastopi zima, je garažna vrata dobro detajlno očistiti. Za to bosta dovolj mlačna voda in nežna krpa, v kolikor pa je umazanija trdovratnejša, pa lahko topli vodi dodamo še neabrazivni detergent, ki ga tudi sicer uporabljate v gospodinjstvu.

Ne zgolj čiščenje, pred zimo je potrebno garažna vrata tudi podrobno pregledati. Ali vsebujejo kakšne reže, razpoke, so še primerna za eno zimo ali so preveč dotrajana in bi jih bilo potrebno menjati …

Serviser pregleduje garazna vrata.

Starejša garažna vrata so verjetno narejena iz tanjših jeklenih panelov in brez dodane izolacije, današnja pa so odlično izolirana in posledično ne povzročajo dodatnih stroškov pri ogrevanju. To je izredno pomembno v primeru, če je garaža del hiše.

Avtomobili, ki bodo zaščiteni z novimi in dobro izoliranimi garažnimi vrati, ne bodo izpostavljeni mrzlemu vremenu in zmrzali. Nizke temperature lahko avtomobilu zelo škodijo, saj se lahko zgodi naslednje:

  • avtomobilska baterija (akumulator) ima krajšo življenjsko dobo ali pa se ta izprazni,
  • težave z menjalnikom, motorjem in zavorno tekočino,
  • nizek tlak v pnevmatikah in nezanesljivo ožičenje.

Za notranji izgled vaše garaže lahko največ naredite sami. Za njeno varnost pa bodo poskrbela kakovostna garažna vrata, ki bodo kljubovala še tako ekstremnim vremenskim razmeram.