Optimizacija spletnih strani vašim spletnim stranem pomaga, da so prikazane med najprej prikazanimi stranmi na Googlu. Tiste spletne strani, ki so na Googlu prikazane najprej, opazi in vidi največ Googlovih uporabnikov. Zato je rezultat dobre optimizacije spletnih strani večja obiskanost vaših spletnih strani.

Uporabniki Googla iščejo rezultate na Googlu na podlagi vtipkovanih ključnih besed. Če želi nekdo npr. poiskati ponudnike omar, bo v Google vtipkal besedico omare in na podlagi te vtipkane besede mu bo Google vrnil spletne strani, ki ponujajo omare.

Tiste spletne strani, ki boljše izvajajo optimizacijo spletnih strani, bodo na Googlu prikazane najprej. Najprej prikazane spletne strani na Googlu dobijo največ obiskovalcev. Posledično imajo najprej prikazane spletne strani na Googlu, največ novih kupcev, strank in poslov iz Googla.

Če bodo vaše spletne strani optimizirane tako, da bodo prikazane na prvem mestu med vsemi prikazanimi spletnimi stranmi, bo to vašim spletnim stranem prineslo približno 32% vseh, ki so vtipkali v Google določeno besedo.

Optimizacija spletnih strani (s tujko imenovana SEO oz. search engine optimization) služi temu, da spletne strani pridobivajo več obiskovalcev na svoje spletne strani, posledično pa s tem podjetja, preko spletnih strani, povečujete svojo prodajo.

Kako se lotiti optimizacije spletnih strani [+ prikaz primera]

Optimizacije spletnih strani se lotite po naslednjih korakih:

  • najprej si naredite seznam vseh vaših spletnih podstrani, ki jih vsebuje vaša spletna stran

Na zgornji sliki je v prvem stolpcu (A), levo, prikazan seznam vseh ključnih besed, v drugem stolpcu (AD) pa seznam vseh podstrani, na katerih je izvedena optimizacija.
Desno od obeh stolpcev so zabeleženi rezultati optimizacije posameznih podstrani (za vsak mesec posebej).

  • vsaki spletni podstrani določite ustrezno ključno besedo (na katero boste optimizirali vsako podstran)
  • nato za vsako podstran zapišite na katerem mestu se trenutno nahajate z njo na Googlu
  • optimizirajte SEO naslov, meta opis, H oznake v vsebini in ostale elemente spletnih strani po aktualnih SEO smernicah
  • nato ponovno preverite uvrstitve vaših strani na Googlu (ki bi zdaj morale biti boljše)

Poglejte na sliki:

 

optimizacija spletnih strani seznam podstrani

Na sliki so prikazani rezultati optimizacije spletne strani Seo-Praktik.si.

Za še boljše uvrstitve vaših spletnih strani na Googlu, se nato lotite še offsite SEO optimizacije spletnih strani. To pomeni, da iz drugih spletnih strani zgradite povezave do vaših spletnih strani. S tem boste uvrstitve vaših spletnih strani še dodatno izboljšali.

V zadnji fazi se lotite še tehnične optimizacije vaših spletnih strani.V tej fazi izboljšajte hitrost prikazovanja vaših spletnih strani na Googlu, varnost brskanja po vaših spletnih straneh ter ustrezno prikazovanje vaših spletnih strani na mobilnih napravah.

NAMIG: Več kot boste imeli na svojih spletnih straneh kakovostno spisanih in ustrezno SEO optimiziranih vsebin, več obiskovalcev boste dobili od Googla. 2 primera kakovostnih SEO člankov smo opisali in prikazali na povezavi. Celoten vodnik kako optimizirati spletno stran najdete na povezavi.

Zakaj se vedno več podjetnikov zanima za optimizacijo spletnih strani

Za optimizacijo spletnih strani se odloča vedno več podjetij, ker postaja plačljivo oglaševanje na Googlu (t.i. Google Ads) iz leta v leto dražje (zaradi vedno večje konkurence) in zato, ker optimizacija spletnih strani prinaša brezplačne obiskovalce.

Če uspete svoje spletne strani optimizirati tako, da so prikazane najprej na iskalniku Google, si bodo vaše spletne strani pridobile obiskovalce brez, da bi vi zapravili sploh kak evro za oglase na Googlu.

Je pa res, da zahteva optimizacija spletnih strani, znanje. In tudi čas, saj ne morete doseči prikazovanja vaših spletnih strani na Googlu, v enem dnevu, ampak z rednim izboljševanjem vaših spletnih strani.

Priporočljivo branje, če se želite sami naučiti pravilno optimizirati svoje spletne strani: